Egy finn vizsgálat szerint rövidebb élettartamra számíthatnak, akik éveken át szednek vitaminokat.
Klinikailag bizonyított hatású, kockázatmentes – efféle hívó szavakkal bombázzák a vásárlókat az étrend-kiegészítők és vitaminok gyártói. Egyes kutatások szerint azonban túlzott fogyasztásuk akár káros is lehet. Tény, hogy egyre többen fogyasztanak táplálék-kiegészítőket és szintetikus vitaminokat abban a reményben, hogy ezzel csökkenthetik a megbetegedések rizikóját. Egy nemrég napvilágra került finn vizsgálat szerint rövidebb élettartamra számíthatnak, akik éveken át szednek vitaminokat – írja a Szabad Föld – online.
Azt már korábban kimutatták, hogy a multivitaminokat fogyasztók körében hasonló arányban fordul elő rák, illetve szívroham miatti halálozás, mint azoknál, akik nem élnek e készítményekkel. Az USA-ban több mint 70 ezer ember bevonásával évtizedig tartó kutatást végeztek, s meglepő eredményre jutottak. Kiderült például, hogy az antioxidáns hatásáról ismert E-vitamin korántsem biztos, hogy megvéd a daganatok kialakulásától. Akik egy évtizeden át közepes dózisban fogyasztottak E-vitamin-tartalmú táplálék-kiegészítőket, azok körében az átlagnépességhez képest kisebb mértékben alakult ki tüdőrák. Azoknál viszont, akik emelt adagban szedték a tablettákat, mérhetően növekedett a tüdőrák rizikója. De hasonló adatok láttak napvilágot a béta-karotinról is: rendszeres fogyasztása csökkentette a tüdőrák kialakulásának esélyét, míg az extrém dózisban bevitt mesterséges béta-karotin 2-3 év alatt a többszörösére növelte a megbetegedés kockázatát.
A magyarázat az orvosok szerint kézenfekvő: a természetes vitaminok azért segíthetnek a rák megelőzésében, mert nem csupán magát a vitamint tartalmazzák, hanem olyan összetevőket is, amik a vitaminok felszívódását és hatásmechanizmusát is befolyásolják. A szintetikus szerek szedésekor viszont számos olyan anyaggal terheljük a szervezetünket, melyek csupán a gyógyszer összeállításához és eladhatóságához járulnak hozzá (színanyagok, konzerválók stb.).
Én a „fűben-fában orvosság" elvét vallom. A zöldségekben és gyümölcsökben fellelhető minden olyan vitamin, amire szükségünk van – emelte ki dr. Molnár Lajos orvos kandidátus, aki példával is szolgált. Megemlítette azoknak a matrózoknak a történetét, akik B-vitamin hiányában sorra megbetegedtek, ám miután hántolatlan rizst kaptak, rövidesen rendbe jöttek. Bizonyos esetekben tényleg szükség lehet szintetikus készítményekre: például az északi népeknél, ahol alig van napfény, pótolni kell a D-vitamint. Manapság azonban sokan úgy kapkodják be ezeket a tablettákat, mint a cukrot – tette hozzá az orvos kandidátus. Fontos, hogy ne dőljünk be a reklámoknak, és a leghétköznapibb vitaminnal kapcsolatban is kérjük ki az orvos véleményét Ha valaki kiegyensúlyozottan táplálkozik, nincs szüksége mesterséges pótlékokra – hangsúlyozta dr. Molnár Lajos.