• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Terrorteszt”: így működik a szlovákok csodafegyvere

Lapszemle 2020.11.04 Forrás: valaszonline.hu
„Terrorteszt”: így működik a szlovákok csodafegyvere

A teszt segítségével több tízezer olyan ember kerül karanténba, akinek fogalma sem volt róla, hogy hordozta a vírust.

Szlovákia olyasmit tett, amit még egyetlen ország sem: hétvégén teljes népessége számára ingyenes tesztlehetőséget kínált. A Válaszonline riportere a helyszínen nézte végig a folyamatot, közelről látta tehát, hogyan tudtak tesztelni milliószámra. Miért érezték ezt sokan terrortesztelésnek? Miért támadta a kormányfőt saját járványügye? Mi következik abból, ha egy fertőzöttnek hitt országról kiderül, csupán a lakosság egy százaléka hordozza a vírust? A riportból kiderül.

...

Szombaton összesen 2,6 millió embert teszteltek le és 21 850 fertőző személyt találtak. Vasárnap már hárommillió fölött tartottak. Borzasztóan nagy szám, hiszen addig a napi rekordok 3000-4000 közöttiek voltak, és az egész járvány alatt 60 ezer fertőzöttet regisztráltak. Sokakat meglepett, hogy a letesztelteknek egy százaléka lett pozitív, hiszen a normál tesztelés során tíz százalék fölötti arányban találják az embereket vírushordozónak, ezért sokan arra számítottak, hogy ennél sokkal rosszabb a helyzet. 

Ám nem mindenkinek alakult jól a napja: volt, aki még egyszer visszament, mert nem hitte el, hogy pozitív. Egy fiatal lány gondterhelt arccal már a dunaszerdahelyi kultúrház előtt telefonálni kezdett, mert pozitív lett a tesztje. Az országos teszt fontos része, hogy a pozitívak kontaktjainak már nem kell antigéntesztet kérniük, jogosultak a megbízhatóbb PCR-tesztelésre is. A szlovák elképzelés lényege éppen az, hogy ha a lazább hálón 10-ből 7 vírusgazda fennakad, akkor a maradék hármat már a sűrűbb szövésűvel igyekeznek megtalálni. Így a találati arány jelentősen javítható. 

...

Szlovákiában nagyjából már tudják, hol vannak a gócpontok, több ilyet is feltártak, ám ezek nem a déli, hanem az északi területeken találhatóak. A részletes eredményeket hétfőn mondják el, de a magyarlakta településekről a felvidéki magyar sajtó már vasárnap beszerezte a számokat. Nincs nagy baj, mindenütt egy százalék körüli eredményt kaptak. 

A miniszterelnök ünnepel, Szlovákia pedig erősen fertőzött országból gyengén fertőzött országgá lépett elő. Legalábbis a politikusok így értelmezik az eredményt. A teszt segítségével több tízezer olyan ember kerül karanténba, akinek fogalma sem volt róla, hogy hordozta a vírust. Ezeket a fertőzési vonalakat tehát jó eséllyel sikerül elvágni.

A nagy szlovák tesztkísérlet jövő héten – vélhetően csak a fertőzöttebb területeken – egy második hullámmal folytatódik. Ám azt, hogy valóban sikeres volt-e és máshol is alkalmazható példa válik-e belőle, csak két-három hét múlva, az új esetszámok alakulásából tudjuk majd meg.

További részletek a cikkben.