• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tesztelje egészségét!

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Elég néhány egyszerű gyakorlatot elvégezni, s megtudhatjuk, milyen az egészségi állapotunk.

Az ideális pulzusszám megállapításához tudnia kell, mennyi a nyugalmi pulzusszáma – írja a Szabad Föld – online. A nyugalmi pulzusszám nagyon könnyen megállapítható reggel, még felkelés előtt úgy, hogy egy percre jobb keze mutató- és középsőujját a bal keze csuklójára helyezi. Ha az érték 50 alatti, egészséges és fitt. Az 50 és 75 közötti pulzus még jó, ha azonban 75 fölötti az érték, lehet, hogy jobban kellene figyelnie a mozgásra.

Légzőszervünk az oxigén és a szén-dioxid cseréjét végzi, s jelentős szerepet játszik a méregtelenítésben. A levegő be- és kilégzése a mellkas légzőmozgásainak segítségével történik. A felnőtt ember percenként átlagosan 15 be- és kilégzőmozgást végez. Az egy be-, illetve kilégzés alatt felvett, illetve leadott levegő mennyisége kb. 500 ml.

Ahogy a szív esetében, a tüdőnél is egy rövid teszt segíthet az értékelésben. Mozdulatlanul ülve figyelje meg, hány lélegzetet vesz percenként. 15–25 légvétel még normális, de ha 25 fölötti az eredmény, mindenképpen célszerű javítani a légző-funkciót, például rendszeres futással, kerékpározással, lépcsőzéssel.

Az agy az idegrendszer irányítóközpontja, valamennyi apró szövete részt vesz mindennapi tevékenységeinkben. A memória romlása ijesztő lehet, ezért fontos a szellemi edzés, a gondolkodás. A memória ellenőrzésének egyszerű módszere, ha megkéri partnerét, hogy írjon le egy papírra 12 szót, majd olvassa fel a listát önnek. Ezután sorolja fel a szavakat. Ha még a sorrend is stimmel és 6 szónál többet tud felidézni nincs baj. Ám, ha 6 szónál kevesebbre emlékszik és a sorrend sem egyezik, nem árt fejleszteni a memóriát. A keresztrejtvény, illetve egy-egy vers megtanulása is hasznos lehet. A rendszeres testmozgás (séta, úszás, futás) szintén elengedhetetlen az agyműködés frissen tartásához.

Az idegműködés alapvető folyamata a reflex. Léteznek veleszületett (feltétlen) és tanult (feltételes) reflexek. Egyes reflexek csak bizonyos életszakaszokban működnek, mások egész életen át. A feltétlen reflexek nem, de a tanult reflexek bizonyos szintig fejleszthetők. A reflexek tesztje a következő: Kérje meg a partnerét, hogy lógasson le egy vonalzót a 30 centis jelnél fogva. Helyezkedjen el úgy, hogy a vége a nyitott hüvelyk- és mutatóujja közé essen, de ne érjen hozzá. Visszaszámolás után engedjék el a vonalzót. Olvassa le, hány centinél sikerült megfognia. 0–5 centi között kiemelkedő, 5–10 centi között átlagos, 10–29 centi között lassú a reakciója.

Az ízületek egy része mereven rögzül, mások csak bizonyos irányú és mértékű mozgást tesznek lehetővé, de olyanok is vannak, melyek változatos mozgást engednek. Ez utóbbiak az évek során merevebbé válnak, az ízületek mozgástartománya korlátozottabb lesz. Az edzettséghez a jó erőnlét mellett a rugalmasság is hozzátartozik. A rugalmasságot – a lap állítása szerint - a következőképpen tesztelhetjük: Álljon egyenesen, a jobb karját emelje fel, majd hajlítsa be a könyökét. Közben a bal karját vezesse a háta mögé, és próbálja összeérinteni a két kezét. Ugyanezt ismételje meg a másik oldalával is. Amennyiben könnyedén meg tudja fogni a kezét, akkor nincs gond a rugalmasságával.