A vörös húsok fogyasztásával növekvő rákkockázat sokakat megdöbbentett.
Óriási felháborodást keltett az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentése, amely szerint a feldolgozott húskészítmények – például a kolbász, a szalámi – rákkeltőek, a vörös húsok – marha, sertés, birka – fogyasztása pedig emeli a rák kialakulásának kockázatát. Való igaz, nagyon oda kell figyelnünk, mit eszünk, viszont a kutatásokkal is csínján kell bánni – írja a vg.hu portálja.
Andrássyné Dr. Baka Gabriella, a Kaposvári Egyetem docense szerint az egészséges táplálkozással kapcsolatosan rengeteg tudományosnak tűnő információ lát napvilágot, azonban ezek az információk sokszor nem hiteles forrásokból származnak, ezért mindig érdemes utánanézni az állítások valóságtartalmának. A WHO-jelentés esetében egy rákkutató központ értékelése alapján született meg az állásfoglalás, amit 10 ország, 22 szakértője készített el, 800, a témára vonatkozó kutatási eredmény alapján, vagyis érdemes odafigyelni rá. Ez azonban nem arról szól, hogy a vörös húsok olyan károsak lennének, mint a dohányzás, mindössze arról, hogy akárcsak a dohányzás, úgy a mértéktelen húsfogyasztás is rizikófaktor.
Az adalékanyagok közül a tartósítószerek a legveszélyesebbek, de ezeket nemcsak húsokban és nemcsak a vörös húsokkal fogyasztjuk. Levesporokban, sütőipari termékekben, konzervekben éppúgy benne van, mint a húskészítményekben, de ezek esetében is sok a legenda. Az adalékanyagokkal kapcsolatosan is sok a félreértés – húzta alá Andrássyné Dr. Baka Gabriella.
Felháborodást okozott, hogy egy tetű fajta páncéljából nyert anyaggal festik meg a tejkészítményeket, holott egy természetes anyagról van szó, ami sokkal jobb, mint a mesterséges ételfestékek. Nagy volt a felháborodás az élelmiszerekbe került szennyezett guargumi miatt is. A fogyasztó már a neve hallatán is megrémül, holott valójában a guarbabból állítják elő, amely természetes anyag és kedvező élettani hatásai vannak azon túl, hogy állományjavító. Persze van ellenpélda is: a karamell például – hiába tűnik ártatlannak – olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek károsabbak lehetnek, mint egy mesterséges festék.
A szakember szerint éppen ezért érdemes tájékozódni ahelyett, hogy az első rémhírnek hiszünk.