• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tetű a joghurtban, fűrészpor a sajtban

Lapszemle Forrás: vg.hu

A vörös húsok fogyasztásával növekvő rákkockázat sokakat megdöbbentett.

Óriási felháborodást keltett az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentése, amely szerint a feldolgozott húskészítmények – például a kolbász, a szalámi – rákkeltőek, a vörös húsok – marha, sertés, birka – fogyasztása pedig emeli a rák kialakulásának kockázatát. Való igaz, nagyon oda kell figyelnünk, mit eszünk, viszont a kutatásokkal is csínján kell bánni – írja a vg.hu portálja.

Andrássyné Dr. Baka Gabriella, a Kaposvári Egyetem docense szerint az egészséges táplálkozással kapcsolatosan rengeteg tudományosnak tűnő információ lát napvilágot, azonban ezek az információk sokszor nem hiteles forrásokból származnak, ezért mindig érdemes utánanézni az állítások valóságtartalmának. A WHO-jelentés esetében egy rákkutató központ értékelése alapján született meg az állásfoglalás, amit 10 ország, 22 szakértője készített el, 800, a témára vonatkozó kutatási eredmény alapján, vagyis érdemes odafigyelni rá. Ez azonban nem arról szól, hogy a vörös húsok olyan károsak lennének, mint a dohányzás, mindössze arról, hogy akárcsak a dohányzás, úgy a mértéktelen húsfogyasztás is rizikófaktor.

Az adalékanyagok közül a tartósítószerek a legveszélyesebbek, de ezeket nemcsak húsokban és nemcsak a vörös húsokkal fogyasztjuk. Levesporokban, sütőipari termékekben, konzervekben éppúgy benne van, mint a húskészítményekben, de ezek esetében is sok a legenda. Az adalékanyagokkal kapcsolatosan is sok a félreértés – húzta alá Andrássyné Dr. Baka Gabriella.

Felháborodást okozott, hogy egy tetű fajta páncéljából nyert anyaggal festik meg a tejkészítményeket, holott egy természetes anyagról van szó, ami sokkal jobb, mint a mesterséges ételfestékek. Nagy volt a felháborodás az élelmiszerekbe került szennyezett guargumi miatt is. A fogyasztó már a neve hallatán is megrémül, holott valójában a guarbabból állítják elő, amely természetes anyag és kedvező élettani hatásai vannak azon túl, hogy állományjavító. Persze van ellenpélda is: a karamell például – hiába tűnik ártatlannak – olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek károsabbak lehetnek, mint egy mesterséges festék.

A szakember szerint éppen ezért érdemes tájékozódni ahelyett, hogy az első rémhírnek hiszünk.