• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Tévhitek helyett tények az áttétes emlőrákról

Lapszemle 2021.10.28 Forrás: MedicalOnline
Tévhitek helyett tények az áttétes emlőrákról

Az onkoteamek bevezetése 18 százalékkal mérsékelte az emlőrák okozta halálozást.

A nők körében az egyik leggyakoribb halálok az emlődaganat, amely az összes daganatos megbetegedés 14 százalékát teszi ki. A halálozások számát egyharmadával csökkenthetné, ha a nők 70 százaléka részt venne a szervezett szűréseken, írja a MedicalOnline.

Évente mintegy 8 ezer új mellrákos beteget diagnosztizálnak – mutatják a 2018-as adatok –, ugyanakkor minden évben mintegy 2200 embert veszítünk el a kór miatt. Bár a mortalitást az elmúlt másfél évtizedben nem sikerült csökkenteni, ám érdemi emelkedés sem volt tapasztalható. Minderről egy keddi, az áttétes mellrákot fókuszba helyező workshopon beszélt Boér Katalin, a Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezető főorvosa, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az emlőrák miatt kezelt nőknél akár évtizedekkel az első műtét után is megjelenhet recidíva, áttét, vagy az ellenoldali emlőben tumor, ezért a betegek mintegy tíz százaléka élethosszig tartó utánkövetést igényel.

A melldaganatok kétharmada tejcsatornából indul ki, míg 5-10 százaléka lobuláris. Az örökletes emlőrákok részaránya 10 százalék alatt marad, az utóbbi évek kutatásai már arra is rámutattak, hogy BRCA1 és BRCA2 mellett legalább tíz olyan gén van, amelyek mutációja növelheti a kór kialakulásának esélyét. Boér Katalin szerint a genetikai vizsgálat azoknál a nőknél indokolt, akiknél a családi anamnézisben halmozottan fordult elő emlő- vagy petefészekrák, mert ez meghatározhatja a terápiás tervet.

A melldaganatok 65-75 százaléka hormonpozitív, 15-20 százalék HER2 pozitív, 15 százaléka triplanegatív. A kezelésben egyre inkább teret nyernek az egyénre szabott, célzott kezelések, az elmúlt évtizedek tapasztalatai arra is rámutattak, hogy ha a daganat biztonsági zónával eltávolítható, és a beteg megkapja a szükséges sugárterápiát, a túlélési esélye megegyezik a radikális emlőeltávolítással elérhető eredménnyel. A gyógyulás szempontjából ugyancsak nagy a jelentősége a szakmák együttműködésének: az onkoteamek bevezetése 18 százalékkal mérsékelte az emlőrák okozta halálozást – mondta a főorvos.

Legolvasottabb cikkeink