Az, hogy egy anyag kimutatható a vízben, nem jelenti azt, hogy az veszélyt is jelent az egészségre.
Időnként megjelennek olyan hírek, amelyek az ivóvízben található szennyezőanyagok, például gyógyszermaradványok mennyiségével foglalkoznak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiéniáért felelős főtanácsosa ezek valóságtartalmáról írt cikket a tudomány.hu oldalon.
Akkor tekinthetjük az ivóvizet megfelelőnek, ha egészséges, biztonságos, tehát sem kórokozókat, sem vegyi anyagokat nem tartalmaz olyan mennyiségben, ami az egészségre ártalmas – mondta az InfoRádiónak Vargha Márta, hozzátéve: az is fontos szempont, hogy a fogyasztó számára is elfogadható legyen, vagyis az íze, szaga, színe is érje el az elvárt szintet.
A főtanácsos kiemelte: a határértékek megállapítása általában egészségalapú, úgy állapították meg őket, hogy betartásukkal semmiképp ne jelentsen veszélyt az emberi egészségre a víz. A kutatók tudása azonban egyre bővül, egyre több ismeret áll rendelkezésre az egyes anyagok emberi szervezetre gyakorolt hatásairól, így szigorodhatnak – de egyes esetekben enyhülhetnek is – ezek a számok.
Mivel a vizsgálati módszerek rengeteget fejlődtek és finomodtak, ezért növekszik a kimutatott vegyületek száma – hangsúlyozta Vargha Márta, hozzátéve: az, hogy egy anyag kimutatható a vízben, nem jelenti azt, hogy az veszélyt is jelent az egészségre.
További részletek a weboldalon.