• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tiszti főorvos a mocsárban

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Az ex-miniszter szerint mostanáig az ÁNTSZ eddigi 11 tiszti főorvosa tartózkodott politikai megrendelések elfogadásától.

A hazai közéletben, így az omladozó egészségügyben is egyre több tisztségviselő veszíti el az erkölcsi mércéjét. Nem hittem volna, hogy ebbe a kétes dicsőségű sorba a népegészségügyi szolgálat vezetője is beáll. De beállt - írja a Népszabadság szerdai számában Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter.

Mostanáig az Orbán-rezsim legalább agyonhallgatta a betegellátás nyomora ellen szót emelő civil kritikát, legfeljebb az ellenzéki pártok nem mindig szakszerű, de jogos megnyilvánulásaira reagált: üres sikerpropaganda mellett „nyócévezett".

A napokban azonban a frissen kinevezett tiszti főorvos is föltűnt a politikai lakáj szerepében. Vállalta, hogy a kormányhoz közel álló sajtótermékben védelmezi államtitkárát és pocskondiázza azokat, akik felelősséggel szót emelnek a tarthatatlan és tűrhetetlen egészségügyi viszonyok, a pályaelhagyás, a kivéreztetett és lepukkant kórházak miatt (Magyar Idők, 2016. január 29).

Abszurd fejtegetésének a végét idézem: „A fekete ruhás ápolónő folytatja harcát, mivel az őt felkaroló média elhitette vele, hogy ő lesz a megoldás abban a bajban, amelyet már egyre nagyobb részben maga idézett elő. Kiépítették benne azt a küldetéstudatot, amelyet a jó szándék indított útjára, és némi exhibicionizmus visz tovább.

Sándor Mária valójában csak eszköz, akinek feladata a jóslat beteljesítésének elősegítése, azaz a romló egészségügyi humánerőforrás-helyzet kritikus szintre gyengítése." Nota bene, két héttel korábban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ újdonsült vezetője ugyanebben a lapban hálálta meg a bizalmat egy kísértetiesen hasonló gondolatmenetet felmutató írásban.

A tiszti főorvosi tisztség számomra mindeddig a rendíthetetlen szakmaiságot, a politikai függetlenséget jelentette....Magyarországon 1991-ben alakult meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, s eddigi 11 tiszti főorvosa – tisztsége betöltésének időszakában – tartózkodott politikai megrendelések elfogadásától, s bár eltérő minőségben és felkészültséggel, de kizárólag a népegészségügyi szaktudás alapján formált véleményt és tette kötelességét.

Szentes Tamás cikke, amely már az összeesküvés-elméletektől sem áll távol, szegényebbé tett egy illúzióval. Azzal, hogy legalább az ország közegészségügyi biztonságának letéteményese, az ÁNTSZ nem vált a hatalmi politika játékszerévé.

További részletek a lapban.