• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Tisztújító küldöttgyűlésre készül az orvosszakszervezet

Lapszemle 2020.08.14 Forrás: mok.hu
Tisztújító küldöttgyűlésre készül az orvosszakszervezet

Szeretnék a munkahelyeken aktívan jelenlevő szakszervezetek által biztosítani, hogy visszaszoruljanak a dolgozókat kizsákmányoló jogsértések.

A Magyar Orvosi Kamara segítségével zajló kampánynak köszönhetően az elmúlt fél évben dinamikusan nőtt a Magyar Orvosok Szakszervezete taglétszáma. A szakszervezetbe újonnan jelentkezők, vagy tagságukat megújítók száma mára meghaladja a 2700 főt, a tagdíjfizető tagok száma pedig 2100 fő körül áll. Ezzel a létszámmal a MOSZ a legtöbb orvost tömörítő szakszervezet ma Magyarországon! - mondta el a dr. Tóth Judit Mária, a szakszervezet alelnöke a MOK honlapján idézett interjúban.

Milyen tevékenységet folytatott a MOSZ az elmúlt időszakban?

Az intenzív tagfelvétellel párhuzamosan először is a MOSZ infrastruktúrájának a fejlesztésébe vágtunk bele, ami még jelenleg is tart. Ez jelenti új munkatársak bevonását, új honlap fejlesztését, az online jelentkezőfelület kialakítását, illetve az adatbázis és az informatikai rendszer fejlesztését is. Ebben a tekintetben sok éves lemaradást kell behoznunk.

Folyamatosan igyekeztünk tagjaink számára releváns, személyre szabott munkajogi tanácsadást és jogi segítséget biztosítani. A koronavírus-járvány alatt érthető módon jelentősen megnőtt a szakszervezet ügyvédjéhez fordulók száma. A járvány alatt az orvosok és egészségügyi dolgozók megváltozott helyzetével kapcsolatban többször megkerestük az EMMI-t és a Belügyminisztériumot is tájékoztatás kérése és az orvosok, egészségügyi dolgozók képviselete céljából, leveleinkre rendszerint részletes választ kaptunk. (...)

Mit tervez a MOSZ a jövőre nézve?

Az ugrásszerűen megnőtt taglétszámnak köszönhetően előttünk áll a lehetőség, hogy a MOSZ az érdekképviseletben megkerülhetetlen szereplővé váljon.

Ugyanakkor még számos kihívás áll előttünk. További tagtoborzásra van szükség ahhoz, hogy elérjük az egészségügyi ágazatban a 10 százalékos reprezentativitási küszöböt. Azt is szeretnénk elérni, hogy a tagjaink minél tájékozottabbak és tudatosabbak legyenek munkajogi kérdésekben, illetve minél inkább vállaljanak aktív szerepet, képviseljék véleményüket, hiszen így, közösen szabhatunk irányt a MOSZ-nak és érhetünk el eredményeket.

Küszöbön áll a küldöttgyűlés összehívása - amelyet eddig a járvány miatt el kellett halasztanunk - ahol tisztújításra is sor kerül majd. A cél az, hogy a kibővült tagság igényeinek leginkább megfelelő, dinamikus, tettrekész, kommunikatív elnökséget válasszunk. A tisztújító küldöttgyűlés tervezett időpontja 2020. szeptember 12.

Mik lehetnek a MOSZ hosszútávú tervei a küldöttgyűlés után?

Az orvosok számára jó munkakörülményeket, optimális bérezést szeretnénk kiharcolni! Ennek érdekében a munkáltatókkal és a kormánnyal tárgyalást kezdeményezünk, szükség esetén a nyomásgyakorlás különböző eszközeihez is nyúlunk, illetve támogatjuk a Magyar Orvosi Kamara által kezdeményezett akciót, az önként vállalt túlmunka szerződés letétbe helyezését. Szeretnénk a munkahelyeken aktívan jelenlevő szakszervezetek által biztosítani, hogy visszaszoruljanak a dolgozókat kizsákmányoló jogsértések.

A jövőben reményeink szerint sor kerülhet az orvosok, egészségügyi dolgozók számára kedvező feltételeket biztosító kollektív szerződések megkötésére és fenntartására is. Szeretnénk bővíteni a MOSZ által nyújtott szolgáltatások körét is, természetesen a tagság igényeihez igazítva.

 A teljes interjút itt találja

Legolvasottabb cikkeink