• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Lapszemle 2021.01.19 Forrás: hvg.hu
Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

A Magyar Orvosi Kamara Elnökségének egyelőre nincs hivatalos információja a témával kapcsolatban.

Több mint félezer ember dolgozik a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, annál a titkosszolgálatnál, amelyen belül egy ötven fős csapat kizárólag a hálapénzt elfogadó orvosokra utazik majd márciustól. Azzal, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvosok is bekerülnek ebbe a körbe, több tízezerrel nő az NVSZ “ügyfeleinek” száma - írta a hvg.hu.

Az NVSZ egyfajta belső elhárításként működik: a rendvédelem, a polgári titkosszolgálatok, bizonyos közigazgatási szervek, kormánytisztviselők, kormányzati ügykezelők, állami tisztviselők körében járnak el az “envéeszesek”. Jellemzően olyan ügyekben, amikor felmerül, hogy az általuk védett területeken dolgozók közül valaki korrupt vagy bűnözőkkel játszik össze, akkor az NVSZ dolga a felderítés.

Az NVSZ nemcsak nagyszabású felderítéseket visz, telefonlehallgatásokkal, titkos megfigyelésekkel vagy akár titkos házkutatásokkal, hanem “aprómunkát” is - ezek közé tartoznak az úgynevezett kontaktusos megbízhatósági vizsgálatok. Ilyenkor az NVSZ munkatársai olyan életszerű helyzetet teremtenek a célszemélynek, hogy el kell döntenie: korrupt lesz vagy becsületes marad, például elfogadja-e a kenőpénzt vagy sem.

A gyakorlatban tehát a jövőben bármelyik orvos azon kaphatja magát, hogy egy betege, akitől hálapénzt fogad el, valójában az NVSZ munkatársa, aki tőrbe csalja őt. Csakhogy nagyon más egy rendőr, aki egy számára teljesen ismeretlen ember igazoltatásakor fut bele az NVSZ-be, vagy egy határátkelőhelyen dolgozó korrupt vámos, és más egy orvos, akinek a betegeivel legtöbbször nem egy-két percet találkozik. Az orvosokkal szemben egy megbízhatósági vizsgálat legfeljebb azoknál az orvos-beteg találkozóknál lehet eredményes, ahol ez a kapcsolat rövid ideig tart. Az például kevésbé életszerű, hogy egy több kezelés alatt álló súlyos beteg a kezelések, műtétek végén leplezze le az őt kezelő orvosát. Azokról az esetekről nem is beszélve, amikor az orvosokhoz ismerősök ajánlása alapján kerül be az egyébként jól leinformálható beteg.

A lap megkereste a Magyar Orvosi Kamarát, hogy mi a véleményük a márciustól esedékes eljárásól, de közölték, hogy a Magyar Orvosi Kamara Elnökségének egyelőre nincs hivatalos információja a témával kapcsolatban.

Legolvasottabb cikkeink