• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Titokban adta el a vérplazmát a multiknak

Lapszemle 2022.05.12 Forrás: valaszonline.hu
Titokban adta el a vérplazmát a multiknak

Jogerősen is felmentette a bíróság a Válasz Online újságíróját a rágalmazás vétsége miatt a vérellátó főigazgatója által indított magánvádas eljárásban.

A bíróság szerint is titokban adta el a vérplazmát a multiknak az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, derül ki a Válaszonline cikkéből, amely a bírósági ítéletet ismerteti. 

A magánvádas eljárás több ponton hasonlít egy közvádas perre: munkatársunkat vádlottnak szólították, Bayernét pedig sértettnek, mintha valóban egy bűncselekmény áldozata lenne. Miközben a cikk azt kifogásolta, hogy a nemzeti vérkincs részét képező vérplazma eladását a jogszabályok előírása ellenére az általa vezetett intézmény nem versenyeztetve, hanem nyilvános eljárás nélkül újabb három évre eladta, a világpiacinál alacsonyabb áron. 

A bíróság Bayerné dr. Matusovits Andrea kifogásai alapján a következő közlések tényszerűségét vizsgálta: 

„Bayerné titokban adta el multiknak az állami vérplazmát, a Bayerné által vezetett vérellátó újabb három évre eladta a nemzeti vérkészlet fontos részét”, 

„megint a piaci ár alatt szállítják el a plazmát, 2019 óta újabb verseny nélkül”, 

„úgy lépett hatályba az OVSZ nagyon alacsony árról szóló szerződése 2019 nyarán, hogy a történetnek már nincs magyar szereplője, közvetlenül két nagy multihoz kerül a magyar plazma”, 

„tender nélkül ugyanaz a két cég kapta meg a vérplazma felvásárlásának jogát most újabb három esztendőre”, 

„nemcsak verseny nem volt, de közleményt sem adtak ki a nemzeti vérkészletet érintő hírről, csak az erről szóló listát módosították 2019. december 4-én”, 

„a szerződést és annak módosítását titkolják, azt Bayerné kérésünkre sem adta ki.”

Az első- és másodfokú bíróság is megállapította, hogy valamennyi megállapítás tényekkel alátámasztott, az ítélet egyszerűen jogi nyelvre fordította az újságcikket, például így: a „439/2015. (XII. 28.) kormányrendelet a pályáztatás eredményeként létrejött szerződés meghosszabbítására expressis verbis nem biztosított lehetőséget”. Vagyis arra, hogy három évre pályáztatás nélkül jusson a vevő a vérplazmához. Igazolni tudtuk a titokban szó használatának jogosságát, az OVSZ ugyanis nem tüntette fel a jogszabályoknak megfelelő módon az ügyletet a saját honlapján, magát a szerződést pedig csak az adatvédelmi hatóság határozatára adta ki lapunknak, jóval a cikk megjelenése után.

Az ítélet szerint Bayerné dr. Matusovits Andrea közszereplőnek minősül, a cikk a közérdeket szolgálja, kijelentéseinek ténybeli alapja van, „a vádlott újságíróként betartotta a szakmai szabályokat és jóhiszeműnek minősíthető”. 

A teljes cikk a Válaszonline oldalán olvasható. 

---------------

 

Május 18-án az OVSZ sajtóközleményben reagált a hírre.

"Az OVSz tiltakozik a működést érintő médiatámadások ellen!

A járvány lecsengésével folyamatosan növekszik a kórházi vérkészítményigény, az OVSz-nek minden erőfeszítésével az alapfeladataira kell koncentrálnia.

Az egyes médiumokban a napokban megjelent cikkek tartalma veszélyeztetheti a véradás ügyét, megkérdőjelezheti a szakmai hitelességet, és alááshatja az OVSz-be vetett bizalmat. Bizonyos médiumok újságírói ismét az OVSz plazmaértékesítési gyakorlatát támadják, elhallgatva az igazságot:

A plazmaértékesítési területen elért sikeres versenyeztetési eljárásoknak köszönhetően, a terápiás célra fel nem használt plazmamennyiség eladási ára megtöbbszöröződött a 2017 előtti időszakhoz képest. Ráadásul 2017 óta a plazmát feldolgozó gyártó köteles az előállított gyógyszereket Magyarország számára megvásárlásra felajánlani, fokozva ezzel a magyar betegek ellátásának biztonságát.

A cikkek egyértelműen szembemennek a magyar betegek és az ország gazdasági érdekeivel, valótlanságot állítva.Az OVSz működésével kapcsolatos közérdekű adatok a törvényi előírásoknak megfelelően megtalálhatók a honlapunkon, működésünk transzparens. Az OVSz a munkáját szeretné maradéktalanul ellátni, lelkiismeretes, nagy szaktudású munkatársaival együtt, és visszautasít minden nemtelen támadást, amely a vérellátás ügyét, a betegellátást és az OVSz biztonságos működését veszélyezteti.

Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz)"

 

Legolvasottabb cikkeink