• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tízből öt szülő kér oltást agyhártyagyulladás ellen

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Több mint százezer forintba is kerülhet a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás-sorozat.

Kétfajta vakcina véd a Magyarországon előforduló törzsektől – akár hét injekcióra is szükség lehet a védettség kialakításához. Csongrád megyében az elmúlt 10 évben 8 agyhártyagyulladásos esetet regisztráltak, a legutóbbit 4 éve – írja a delmagyar.hu.

Magyarországon évente 50-70 agyhártyagyulladásos megbetegedést jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A betegség a csecsemők és a kisgyermekek, valamint a 15–24 éves fiatalok között a leggyakoribb. Csongrád megyében az elmúlt 10 évben összesen 8 agyhártyagyulladásos esetet regisztráltak.

Közülük heten meggyógyultak, 2007-ben azonban egy 2 hónapos csecsemő Szentesen belehalt a fertőzésbe. A nyolc esetből öt három év alatti gyereket érintett. A Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálatának tájékoztatása szerint megyékben 2012 óta nem fordult elő fertőző agyhártyagyulladás.

A betegség ellen van védőoltás, az egyes vakcinák azonban csak bizonyos törzsei ellen nyújtanak védettséget.

– A C típusú meningococcus ellen régóta létezik oltóanyag, amely csecsemőkortól adható – mondta el Rósa Ágnes házi gyermekorvos. – A két éven aluliak számára kiemelten támogatott a vakcina, így a szülőknek maximum 3 ezer forintot kell fizetniük érte. A B típusa ellen szintén elérhető már oltóanyag, ez viszonylag új fejlesztés. Van még egy olyan készítmény is, ami az egyéb törzsek ellen véd, ezeket azonban csak azoknak érdemes kérniük, akik utaznak, hazánkban ugyanis ezek nem fordulnak elő.

A háziorvos elmondta, a fertőző agyhártyagyulladás a kevésbé fejlett immunrendszerű 5 év alatti kicsikre, illetve kiskamaszokra és fiatal felnőttekre jelenti a legnagyobb veszélyt. A csecsemők szüleinek ezért rutinszerűen fel szokták ajánlani mindkét oltást. – A C típus elleni vakcinát az egy év alatti babáknak 2, az egy éven felülieknek 1 alkalommal kell beadni, illetve szükséges egy ismétlő oltás. A B típus elleniből, mivel még nincsenek hosszú távú klinikai tapasztalatok, többre van szükség: féléves kor alatt három, felette 2 oltást adunk, illetve később egy ismétlőt.

A házi gyermekorvos tapasztalatai szerint a C típusú oltást tízből öt szülő kéri, a B-t viszont ugyanennyiből jó, ha egy vagy kettő. Az ok egyszerű: míg az előbbi oltóanyag még a két éven felüli gyerekek számára is, akiknek többe kerül, mindössze 7 ezer forint adagonként, a B vakcina ára 25-26 ezer forint. Utóbbi azt jelenti, hogy a szülőknek a gyerek féléves koráig nagyjából százezer forintba kerülne a betegség elleni védekezés. Csongrád megyében egyébként az utóbbi évtizedben előfordult nyolc esetből hetet a B típusú meningitisz okozott.