• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tizenkét év alatt kétszáz gyógyszertár zárt be

Lapszemle 2022.05.26 Forrás: vg.hu
Tizenkét év alatt kétszáz gyógyszertár zárt be

A hazai gyógyszerellátás számos kihívással küzd, munkaerőhiány, patikai árréscsökkenés és az emelkedő bérek is sújtják a szektort.

Számos komoly kihívással küzd a hazai gyógyszerellátás, többek között a patikák számának esését és a 2007 óta folyamatosan csökkenő árréstömeget emelték ki a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) konferenciáján a felszólalók, írja a Világgazdaság

A hazai gyógyszeripar a nemzetgazdaság zászlóshajója, 2021-ben 1200 milliárd forint árbevételt ért el – mondta Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségének (Magyosz) elnöke. Hozzátette: a szektor a külgazdaság motorja, több mint 100 országban vagyunk jelen. A kihívások között említette a pénzügyi árfolyamok miatti kitettséget, a folyamatosan emelkedő béreket és az alapanyagköltségek emelkedését is.

2008 és 2021 között a forgalomba lévő közfinanszírozott generikus gyógyszerek közül több mint 1600 termék átlagosan 20,5 százalékos árcsökkenést szenvedett el, ami a Magyosz elnöke szerint a külpiacokon azért okoz problémát, mert egy úgynevezett referenciaárat alkalmaznak. Hozzátette: a nem fenntartható piacokon termékkivonással tudnak csak reagálni az utóbbi helyzetre.

Míg korábban Kínából Oroszországon keresztül Lengyelországba 35 nap alatt érkezett meg egy szállítmány, ma ez 45 nap alatt is alig teljesíthető, mondta Feller Antal, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke. 

Egyes elemzések háromszázalékos vényköteles gyógyszerforgalom-növekedést prognosztizálnak 2030-ig Magyarországon, ami nem fogja fedezni az emelkedő költségeket, amit főleg az energia- és üzemanyagárak jelentős növekedése okoz.  

Példaként említette, hogy az általa vezetett Hungaropharma Zrt.-nél, 2022-ben a villamos energia és a földgáz ára is a háromszorosára nőtt. A 3,5 tonna feletti járműveikbe már most 700 forint körüli gázolajat tankolnak, a drágulások pedig a működési költségeiket jelentősen befolyásolja. 

A kiskereskedelmi oldalt képviselő Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke, Zlinszky János azzal kezdte előadását, hogy 2010 óta több mint 200 patikával csökkent közforgalmú és fiókgyógyszertárak száma Magyarországon, jelenleg 670 ezer ember lakik olyan településen, ahol nincs patika. 

A cikk a vg.hu portálon olvasható.