• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Tizenöt Celsius-fok zuhanás: tudunk-e alkalmazkodni?

Lapszemle 2018.08.29 Forrás: veol.hu
Tizenöt Celsius-fok zuhanás: tudunk-e alkalmazkodni?

Elsősorban a szív-, és érrendszeri betegeket érintette kedvezőtlenül a hétvégi hőmérséklet visszaesés.

Tíz-tizenöt fokot esett vissza a hőmérséklet néhány óra leforgása alatt a hétvégén. Az orvos szerint a betegeket megviselte ez, a pszichológus és az idegenforgalmi szakember állítja, sokat tehetünk a kedvezőtlen hatások kivédéséért - írja a veol.hu.

Nemcsak az ember szervezetére, hanem a lelkére is hatással lehet a nagy ingadozás, a hirtelen jött lehűlés, az erős szél és eső a forró, kánikulai napok, hetek után, jegyzi meg Kardos Klára klinikai szakpszichológus. Azt tanácsolta, legfontosabb, hogy az ember fogadja el a változást, az időjárás ellen nem sokat tehet, a mérgelődés, a rossz hangulat, mint egy spirál, lehúzhatja a hangulatát. –Természetesen más kérdés, és orvosi hatáskörbe tartozik, aki beteg, és emiatt lesz rossz a közérzete, állapota a fronttól, tette hozzá a szakember. Kardos Klára kifejtette, ne legyen „meteopata” az ember, ne hagyja, hogy az időjárás befolyásolja az életét. Ezért ha teheti, egész évben használja ki, élvezze a napfényt, még ha néhány percig is tart, mert az rendkívül jótékonyan érinti a hangulatot.

...

Elsősorban a szív-, és érrendszeri betegeket érintette kedvezőtlenül a hétvégi hőmérséklet visszaesés, utalt tapasztalatára Bardóczi Miklós, Alsóörs, Felsőörs és Lovas háziorvosa. Hozzáfűzte, rajtuk kívül az egészséges emberek, köztük a fiatalabbak is panaszkodtak fejfájásra, migrénre, izületi problémákra. Az erős front hatására az izmok hajlamosabbak a görcsre, gyakoribb a lumbágó, emelkedik a vérnyomás. Egyetlen ellenszere van a frontoknak a betegeknél, ha a szokottnál is többet pihennek, mellőzik a fizikai megterheltséget. A háziorvos az egészséges embereknél a frontokkal kapcsolatos problémák megelőzésére azt javasolta, erősítsék a szervezetüket, mozogjanak naponta, tartózkodjanak minél többet a szabadban, napozzanak, ha tehetik, mert ez a D vitamin miatt lényeges, de naponta két óránál többet ne tartózkodjanak napon. A magas UV sugárzás miatt nyár végén, ősszel is kerüljék a 11-15 óra közötti napfürdőzést. Az is nagyon lényeges, hogy tápanyagban gazdag legyen az étrend, együnk minél több idénygyümölcsöt, kerüljük a zsíros, cukros ételeket, a sok szénhidrátot.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink