• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Tizenöt nap alatt oltják végig az egészségügyieket

Lapszemle 2021.08.02 Forrás: nepszava.hu
Tizenöt nap alatt oltják végig az egészségügyieket

Két hét múlva lép hatályba az a jogszabály, amely előírja az egészségügyben dolgozóknak a Covid elleni kötelező védőoltást.

Eddig mintegy húszan kértek segítséget a Független Egészségügyi Szakszervezettől (FESZ) az egészségügyi dolgozók kötelező oltása miatt. Az érintettek egyike sem szeretne koronavírus-elleni vakcinát kapni. Volt, aki azt mondta: még két éve lenne a nyugdíjig, de inkább megy, minthogy beoltsák. Egy másik ápoló amiatt aggódik, hogy kisbabát szeretne és úgy tudja, a terheseknek nem ajánlják a koronavírus-elleni vakcinát. Ha dönteni kell: baba vagy oltás, akkor inkább lép - írta a nepszava.hu.

Két hét múlva lép hatályba az a jogszabály, amely előírja az egészségügyben dolgozóknak a Covid elleni kötelező védőoltást. Ezt követően 15 napjuk marad arra a még oltatlanoknak, hogy megkezdjék az oltási sort. A vakcinát szeptember elsejéig kell megkapniuk a betegekkel közvetlenül érintkező szakembereknek és az oltás tényét igazolniuk is kell majd a munkahelyi vezetőiknél. Aki nem kéri az oltást a munkáltató felszólítására sem, annak a jogviszonyát a munkáltató köteles azonnali hatállyal megszüntetni felmondási idő és végkielégítés nélkül. Ez alól felmentést csak az kaphat, akinek a háziorvos javaslatára a foglalkozás-egészségügyi orvos igazolja, hogy egészségügyi okból nem oltható.

Azt, hogy miképpen zajlik majd az oltás alól ideiglenesen felmentettek későbbi vakcinációjának ellenőrzése, nem tudta megmondani Soós Adrianna, a FESZ elnöke sem. Mint mondta, azoknak, akik azt kérdezték a szakszervezettől, mit tehetnek, ha nem kívánják felvenni a kötelező oltást, csak azt tudta ajánlani, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz. Bár e testület állásfoglalása valószínűleg hosszú idő múlva születik majd meg, így ez a megoldás nem segít szeptember elsejéig az oltás ellen most tiltakozóknak.

Legolvasottabb cikkeink