• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tízszeres különbségek az ügyeleti díjban

Lapszemle Forrás: mno.hu

Aki 12-16 órát ügyel, az másnap ugyanúgy dolgozik, hiszen a praxist vinni kell, a betegeket el kell látni.

Előfordul, hogy házi gyermekorvosok látják el a felnőtteket, és fordítva. A kormányzati támogatás csökkentheti a terhelést. Hétvégi, 12-16 órás ügyelet 2000 forintos órabérért, majd hétfőn újabb munkanap a praxisban – ez nem a legkecsegtetőbb ajánlat, ezért az országban sok helyen nehéz megszervezni a háziorvosi ügyeletet, és a finanszírozást illetően az önkormányzat segítségére is szükség van – mondták az mno.hu által megkérdezett szakértők.

A kormány 4,1 milliárd forintot szán a probléma megoldására. Újabb segítség a kiöregedés miatt manapság egyre szűkülő háziorvosi körnek: a kormány 4,1 milliárd forintot csoportosít át az ügyeleti ellátás finanszírozására – derült ki a Magyar Közlönyben a múlt héten megjelent kormányrendeletből.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke elmondta: komoly probléma, hogy jelenleg a szervezett ügyeleti rendszerek – melyek során nemcsak az adott praxis orvosai osztják be az ügyeletet, hanem máshonnan is érkeznek orvosok – önkormányzati hozzájárulás nélkül, pusztán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár forrásaiból nem fenntarthatók. Ráadásul akár tízszeres ügyeletidíj-különbség is lehet az országban.

Azokon a területeken, ahol kis lélekszámra szerveződik az ügyelet, kevés orvossal, és alacsony az önkormányzati finanszírozás összege is, a szervezett ügyeleti rendszerek működésképtelenek, mert olyan kedvezőtlen az óradíj, amennyiért senki nem vállalja a munkát – közölte Selmeczi Kamill.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta: azért is nehéz beosztani az ügyeleteket, mert míg a kórházi dolgozóknak egy-egy ilyen műszak után már nem kell folytatniuk a munkát, pihenhetnek az orvosok, addig a háziorvosi szolgálatnál ez nincs így. Aki 12-16 órát ügyel, az másnap ugyanúgy dolgozik, hiszen a praxist vinni kell, a betegeket el kell látni – fejtette ki Póta György, aki szerint üdvözlendő, hogy az ügyeleti szolgálat megerősítésére forrást ad a kormány, hiszen az különösen nagy terhelést jelent a házi-gyermekorvosok számára.

A szakember úgy vélte, 4,1 milliárd forintból több központi, szervezett ügyeletet lehet majd létrehozni, mely csökkenti a terhelést, és a praxis tulajdonosa eldöntheti, akar-e dolgozni szabad- és ünnepnapokon, vagy sem.

További részletek a weboldalon.