Az idei téli ellenőrzéseik során 12,2 millió forint bírságot szabtak ki és 51,6 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a Nébih emberei.
A higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége volt a fő szempontja az idén december 5. és 18. között végrehajtott téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumaiban kiemelten vizsgálták a szezonálisan népszerű terméket is: fűszereket, nyers és félkész tésztákat, bio-déligyümölcsöket, alkoholos italokat és virsliket. Az 1824 ellenőrzésen a feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 15 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig – összesen 12,2 millió forint értékben – bírságot szabtak ki – ismertette a hatósági ellenőrzések mérlegét Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaságban.
Ezenfelül 14 élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény tevékenységét kellett korlátozni. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök: ennek előfordulási aránya 6,4 százalék volt, és 116 esetet jelentett. Ez a szabálytalanság főleg vendéglátó egységekben fordult elő, az esetek valamivel több mint felében.
Az ellenőrök 6531 hazai és külföldi élelmiszertételt is ellenőriztek. A vizsgált termékek 4,8 százalékát, 310 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 51,6 tonna mennyiségben, elsősorban a nyomon követés hiánya miatt (előfordulási arány 3 százalék, 197 tétel). Nobilis Márton kiemelte: a tavalyinál arányaiban többször kellett lejárt termékek miatt intézkedniük a szakembereknek, ugyanakkor kevesebb volt a jelölési hibás tétel.