• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több európai kórházmultit is vezetett, a járvány hazahozta

Lapszemle 2022.07.06 Forrás: forbes.hu
Több európai kórházmultit is vezetett, a járvány hazahozta

Beszállt a hazai egészségügybe is: Többek között a Honvéd Kórház gazdasági konszolidációját segíti.

40 éves kora előtt már három angliai kórház igazgatója volt, majd két európai egészségügyi multit is vezetett. Strukturális átalakításokban és válságmenedzsmentben kevés magyarnak van akkora tapasztalata és tudása, mint neki, mégis a járvány kellett, hogy hazajöjjön dolgozni. Végh Attila szakértelme külföldön is híres, de csak az elmúlt években kezdett dolgozni a magyar ellátórendszer mellett. Bőven van még terve és ötlete, és szeretne még betegágy mellett is állni - írja a forbes.hu.

Júliusban, a nyár kellős közepén Végh Attila épp a kocsijában ült. Munkahelyére, a manchesteri kórházba tartott. Magyarországra gondolt, milyen szép, meleg idő lehet arrafelé. Angliában épp 5 fok volt, a ködös, piszkos időben szitált az eső. Azon gondolkodott, mi tartja még a szigetországban. 40 éves kora előtt felgyalogolt saját szakmája csúcsára, nem igazán volt hova tovább. A sikeres állami alkalmazottakat egy idő után lovaggá ütheti a királynő. Lehetne belőle akár Sir Attila Vegh is. Kell ez neki?

Még 15 év a rossz idő és rossz konyha hazájában. Beleszürkülve a rutinba, új kihívások nélkül. Az El Camino zarándokúton tette helyre a gondolatait: tovább akar fejlődni, új kihívásokat szeretne, nem kell sem a lovagi cím, sem az angliai klíma. Az fel sem merült akkoriban, hogy hazajöjjön. Pedig akár a hazai egészségügyi rendszer állapotáról szóló látlelet is lehetne, hogy egy rendkívül sikeres, külföldön is rengeteg tapasztalatot szerzett egészségügyi menedzsert csak a járvány hoz haza.

Végh Attilával a MOM Park mellett találkozunk, közel a budai lakhelyéhez. Elég nehéz volt időpontot találni, volt olyan, hogy éjfél előtt kicsivel küldött üzenetet a másnap kora reggeli találkáról, sejthető volt, hogy rengeteget dolgozik. Másfél éve kértem fel először portréinterjúra, akkor azzal mondta vissza, hogy szigorúan bizalmas projekten dolgozik, nem tud belemenni abba a Forbes-os módszertanba, hogy nem egyeztetjük vele az anyag címét.

Aztán egyrészt a járvány alatt hazaköltözött, másrészt jelenleg nem aktív vezérigazgató egyik kórházmultinál sem, úgyhogy az üzleti titkaira ügyelve leültünk beszélgetni. De még így is kétszer megrágott mindent, amit a karrierjéről, befektetéseiről vagy vezérigazgatói tapasztalatairól mondott.

Apai ágon orvoscsaládból jön, 2001-ben egyszerre két egyetemen szerzett diplomát: az orvosit a Semmelweis-en, a közgazdászt az akkor még Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemnek hívott közgázon. Egyből külföldre ment, nagyjából a járványig kint élt és dolgozott. Először Párizsba tartott, hogy elkezdje a PhD-képzést Európa egyik legpatinásabb kutatóegyetemén, a Sorbonne-on, molekuláris rákkutatással foglalkozott. És eközben még elvégzett egy nemzetközi egészségügyi menedzsment képzést egy, még az előzőnél is jobb nevű kutatóegyetemen, a londoni Imperial College-ban.

Állítása szerint az első komoly munkahelyével szerencséje is volt: tanácsadói munkát kapott a világ legismertebb menedzsment-tanácsadó cégénél, a McKinsey-nél. Vívódott egymással két érdeklődése, az orvosi és a közgazdaságtani. „A McKinsey nagyon komoly pedigré az önéletrajzodban, azonnal elhiszik, hogy nem nyúlnak mellé, ha téged választanak.” A McKinsey tanácsadójaként európai, amerikai, közel-keleti és ázsiai egészségügyi cégekkel és befektetésekkel foglalkozott.

Innen keresték meg első egészségügyi állásajánlatával: legyen a North East London Foundation Trust-nál válságkezelő vezérigazgató. Angliában a Foundation Trust egy félautonóm igazgatási szervezet a helyi állami ellátórendszeren, az NHS-en belül, gyakorlatilag a kórházakat jelöli. Egy elég komoly pénzügyi válság idején nevezték ki CEO-nak, 32 évesen, külföldiként, kellő helyismeret nélkül. Úgy meséli: minél nagyobb a válság, annál szabadabb kezet kap a krízis-CEO, annál nagyobb pénzügyi és személyi mozgástere van. „Általában aki a menedzsmentben régi ember, az lehet a probléma része, aki pedig új, az a megoldásé.”

Bő két év alatt szedte rendbe a kórház pénzügyeit, amihez a gazdálkodás mellett a menedzsment szinte teljes átalakítása is kellett. A mai napig megviseli, ha ki kell rúgnia valakit. Az elején még álmatlan éjszakái voltak tőle, ma már rutinosabb. „Sokszor olvastam, hogy a tapasztalt vezetők egyik legnagyobb hibája a személyi döntések halogatása volt. Szóval erre igyekeztem figyelni.”

...

A járvány tette lehetővé, hogy a munkáját teljes egészében távolról végezze, így hazaköltözött, a Capio után nem is vállalt olyan munkát, ami a teljes idejét elvinné. Így sem tétlenkedik. Felügyelőbizottsági elnök a Medinetben, egy vezető angol egészségügyi szolgáltatóvállalatban, a Healthcare X.0 nevű medtech-cégben, és a legnagyobb ukrán magánkórház láncban is. Igazgatósági tag az EIT-ben, azaz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet nonprofit szervezetében, illetve bent ül a Waberer’s felügyelőbizottságában. Számos nemzetközi befektetési vállalat tranzakciós főtanácsadója. Több kisebb angyalbefektetése van medtech-cégekben és végre beszállt a hazai egészségügybe is: a Honvéd Kórház gazdasági konszolidációját és az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet munkáját is segíti.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink