• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Több ezer orvos kész felmondani új egészségügyi törvény miatt

Lapszemle 2022.12.08 Forrás: spiritfm.hu
Több ezer orvos kész felmondani új egészségügyi törvény miatt

4500 orvos nyilatkozott keddig úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását.

Körlevélben méri fel a Magyar Orvosi Kamara, hogy az orvosok hajlandóak-e letétbe helyezni a felmondásukat az új egészségügyi törvény miatt. A szervezet szerint ugyanis a törvénytervezet több ponton is kritizálható, a Belügyminisztérium ugyanakkor azt állítja, hogy a MOK több javaslatát is beépítettek a reformjavaslatba. 

Dr. Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában (még a törvény szerdai elfogadása előtt) azt mondta, alapvetően egyetértenek a kormányzat szándékával, miszerint átalakításra szorul az egészségügyi rendszer, ugyanakkor több olyan pontja is van a javaslatnak, amely veszélyezteti a betegek biztonságos és minőségi ellátását a kamara meglátása szerint. Ilyennek tartják például az orvosok vezényelhetőségét is, amely értelmében a jövőben akár három órás ingázásra is kényszeríthető lenne egy orvos vagy szakápoló egy megyén belül, hogy így javítsanak az ellátatlansági problémákon. A kamara szerint ugyanakkor ez nem oldja meg a szakemberhiányt, de újabb gondokot okoz a rendszeren belül. 

A MOK alelnöke szerint a törvénytervezetből az látszik, hogy az állami egészségügyi rendszert a mennyiségi, és nem a minőségi irányba kívánják eltolni a döntéshozók. Ezt bizonyítja az is, hogy csökkenthetnék a jövőben az orvosok fizetését, ha egy bizonyos mennyiségi feltételnek nem felelnek meg. Szerinte már eddig is az volt az egyik legnagyobb baj a betegellátásban, hogy az orvosnak nem jut elég ideje a betegre, mert egyszerűen túl sok a páciens és kevés az orvos, és emiatt a minőségben olyan kompromisszumokra kényszerülnek, ami szakmailag nem elfogadható számukra. 

"Ez a törvényjavaslat annak az esélyét teremti meg, hogy még nehezebb, még súlyosabb helyzet lesz." - jelentette ki Dr. Álmos Péter.

Bár korábban az államtitkárság azt ígérte, hogy a törvénytervezet egyetlen olyan pontot sem fog tartalmazni, amelyet a szakmai szervezet nem támogat, ők azonban hiába fogalmaztak meg eddig kritikákat tárgyalás útján, ezek nem épültek be a reformba, ezért is folyamodtak ahhoz, hogy a kollégákhoz forduljanak. A MOK alelnöke szerint erős visszajelzések érkeztek, ugyanis 4500 orvos nyilatkozott eddig úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, valamint 6800-an az ügyeleti munkájukat is felmondják, ha ebben a formában elfogadásra kerül a javaslat.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink