• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több iskolában is megjelent a fertőző kór

Lapszemle Forrás: heol.hu

Ennyit fejlődött volna az orvostudomány, vagy csak szimplán nincs rá pénz?

Az elmúlt héten több Heces megyei település iskolájában is regisztráltak Hepatitisz A vírusos beteget. Sirokban az Országh Kristóf Általános Iskola 6. osztályában a múlt hét elején betegedett meg az egyik tanuló. Rajnavölgyi Vilmos osztályfőnök, aki több évtizede tanít az intézményben, azzal kereste fel a Heol.hu szerkesztőségét, hogy korábban ilyen esetekben karantént rendeltek el és beoltottak mindenkit, aki érintkezett a beteggel. Tudomása szerint a családtagokat már beoltották, az osztálya tanulói pedig hétfőn kapták meg az oltást. Vele azonban közölték, hogy csak akkor kaphat oltást, ha kifizeti a szérumot. Ugyanez vonatkozik azokra a hetedikes osztályban tanuló diákokra is, akik szintén kitettek a fertőzésnek, hiszen a nagyobb testvér idejár és bár ő megkapta az oltást, ám diáktársai már nem.

A község háziorvosa dr. Kristofori György betartva az ilyenkor szükséges protokollt, azonnal értesítette az iskolát, ahol felhívták a figyelmet az alapos (fertőtlenítő) kézmosásra. Rajnavölgyi tanár úr azt kérdezi, vajon mi az oka annak, hogy a betegekkel érintkezők nem mindegyike kaphat ingyenes védelmet, mint ahogy korábban.
– Ennyit fejlődött volna az orvostudomány, vagy csak szimplán nincs rá pénz? – kérdi.

Hétfőn reggelre egyébként több megyei településről – Aldebrő, Verpelét – is jelezték, hogy ott is felütötte a fejét a kór.

– Az eset járványügyi kivizsgálása során, a tudomásunkra jutottak alapján a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló, többször módosítottrendelet és a védőoltási tevékenységet szabályozó, az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott módszertani levél alapján („A 2016. Évi Védőoltásokról") jártunk el. Ez kimondja: „...oktatási intézményben előfordult megbetegedés esetén a beteg csoport-, illetve osztálytársai számára kötelező a hepatitis A védelem biztosítása aktív immunizálással. A hepatitis A elleni védőoltásokat az egész intézményre akkor kell kiterjeszteni, ha az intézmény különböző csoportjaiban/osztályaiban három hónap alatt három vagy több olyan hepatitis A megbetegedés fordult elő, amelyek között nem bizonyított/bizonyítható epidemiológiai kapcsolat." – írta válaszában az Egri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya.

Tudatták: a hepatitis A vírus okozta májgyulladás lappangási ideje leggyakrabban 28-30 nap, de 15-től 50 napig is terjedhet az időszak, amely alatt a betegség kifejlődik. Ennek legfontosabb tünetei a néhány napig tartó láz, a rossz közérzet, elesettség, étvágytalanság, émelygés, mely hasonlíthat influenzaszerű tünetekre, szemen és a bőrön sárgaság, sötét vizelet jelenhet meg. A betegség rendszerint klinikailag enyhe formában jelentkezik. A kisgyermekek körében a fertőzés igen gyakran tünetmentesen vagy sárgaság nélkül zajlik le, de a felnőttek körében is enyhe klinikai tünetekkel jár. Spontán gyógyuló betegség, lefolyását nem lehet gyógyszeres kezeléssel gyorsítani. A megelőzésében alapvető fontosságú az általános higiénés rendszabályok betartása.

Igazolt megbetegedés esetén a területileg illetékes Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya helyszíni és telefonos kivizsgálás során felkutatja és 30 napos járványügyi megfigyelés alá helyezi a betegekkel szoros kapcsolatban lévő személyeket; a megfigyeltek közül munkaköri korlátozást rendel el a jogszabályban meghatározott foglalkozásúak esetében; a megfigyeltek közül a 0-6 éves korúakat a közösség látogatásától eltiltja; a betegek szoros környezetéhez tartozó azon személyek részére, akik védőoltásban nem részesültek korábban, központilag finanszírozott, inaktivált hepatitis A vírust tartalmazó oltóanyagot biztosít. - idézte a lap.