• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több millió embert érint ameddőség a WHO friss jelentése szerint

Lapszemle 2023.04.04 Forrás: telex.hu
Több millió embert érint ameddőség a WHO friss jelentése szerint

Hiába érint milliókat, a meddőség megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére szolgáló megoldások továbbra is alulfinanszírozottak.

Minden 6 emberből 1 meddő a világon – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss meddőségi jelentéséből. Ez a felnőtt populáció durván 17,5 százalékát jelenti, úgy, hogy nincs erős különbség a fejlődő és a fejlett országok között: előbbiek esetében 16,5 százalékról, utóbbiaknál 17,8 százalékról beszélhetünk. Ez azt mutatja, hogy a meddőség nem diszkriminál – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, és hozzátette: a probléma milliókat érint. „Ennek ellenére továbbra is alultanulmányozott a probléma, a megoldások pedig alulfinanszírozottak és sokaknak elérhetetlenek a magas költségek és a társadalmi megbélyegzés miatt" - írta a telex.hu.

A friss jelentéshez az összes 1990 és 2021 között végzett releváns tanulmányt megnézték, és végül a 12 241 írásból 133-at találtak olyan minőségűnek, amit érdemes volt bevonni az elemzésbe.

A jelentés azt mutatta, hogy az élethosszi meddőség aránya a WHO nyugati csendes-óceáni régiójában a legmagasabb (23,2 százalék), a legalacsonyabb pedig a keleti mediterrán régióban (10,7 százalék), de a kutatók hozzáteszik: sok területről nem érkezett elegendő adat, hogy teljes mértékben összehasonlíthatók legyenek az arányok. Az európai régióban az élethossz alatt előforduló meddőség aránya 16,5 százalék, az egy adott időszakban előforduló meddőség aránya pedig 12,4 százalék – a megkülönböztetésre a különböző kutatások módszertanai miatt van szükség.

„Emberek millióinak kell katasztrofális egészségügyi költségekkel szembenézniük a meddőségi kezelések miatt, ami gyakran egészségügyi szegénységi csapdát jelent az érintetteknek – mondta Pascale Allotey, a WHO szexuális és reproduktív egészségügyi és kutatási igazgatója. – A jobb szakpolitikák és az állami finanszírozás jelentősen javíthatja a kezeléshez való hozzáférést, és megvédheti a szegényebbeket attól, hogy elszegényedjenek.”