• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több mint egymillió ember lakhelyén nincs háziorvos vagy gyermekorvos

Lapszemle MA 06:06 Forrás: telex.hu
Több mint egymillió ember lakhelyén nincs háziorvos vagy gyermekorvos

Országosan tartósan 628 betöltetlen felnőtt- vagy vegyes háziorvosi szolgálat van az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai alapján.

Jelenleg Magyarország 1750 településén közel ötezer háziorvosi rendelő van. Mindemellett1405 olyan – jellemzően kis népességű és községi jogállású – település van, ahol nincs helyben háziorvosi ellátás - szemléltette térképek segítségével, a Választási Földrajz elemzése nyomán a telex.hu.

A helyzetértékelés fontos részét képezi azonban az, hogy ezek a települések sem ellátatlanok, hiszen a szolgáltatást egy közeli praxisnak kell biztosítania a körzethatárok alapján. Az egészségügyi alapellátás nyilvánvalóan nehezebb akkor, ha egy háziorvos több, egymástól távol lévő település lakosságát látja el. És a dolog a betegek oldaláról nézve is problémás: esélyegyenlőtlenséget szül, hogy nagyon sok ember számára csak a lakóhelyétől távolabb érhető el az orvos.

A helyben háziorvosi szolgálattal nem rendelkező településeken több mint félmillió ember él. Emellett van 338 olyan település körülbelül 390 ezer emberrel, ahol ugyan lenne szolgálat, de háziorvos nincs – az ellátást csak helyettesítéssel tudják megoldani. Ezek közül 311 településen tartósan betöltetlen a helyben lévő összes praxis. Az ellátást itt úgy oldják meg, hogy a községek üresen álló rendelőiben a környékbeli háziorvosok – akár egymást váltva – fogadják a betegeket bizonyos napokon.

Országosan tartósan 628 betöltetlen felnőtt- vagy vegyes (tehát felnőttet és gyereket is ellátó) háziorvosi szolgálat van az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai alapján.

Ahol helyben egyáltalán nincs háziorvosi szolgálat, azok a települések javarészt a Dunántúlon vannak (a térképen szürkével jelölve), de Borsod megye északi részében is találunk számos ilyen községet. Az itt élők a hozzájuk legközelebb eső olyan településen fordulhatnak háziorvoshoz, ahol van praxis és hozzá tartozó rendelő. Természetesen az nem lehet reális elvárás, hogy mind a 3155 településen legyen helyben főállású háziorvos, de ezek pont a legelmaradottabb és legszegényebb térségeinkben vannak, ahol akár a szomszédos településre is problémás lehet eljutni. További részletek és térképek a teljes cikkben