• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több mint kétszáz orvosság esetében volt átmeneti termékhiány

Lapszemle Forrás: vg.hu

Az érintett gyógyszerek többségét lehetett másik, azonos hatóanyagú szerrel helyettesíteni, amikor nem, akkor egyedi importtal oldották meg a gyógyszerhiányt.

A hatóságok szerint veszélyeztetheti a magyar betegek ellátását, ezért a jövőben csak a hazai igények kielégítése után tenné lehetővé egy készülő jogszabály-módosítás a párhuzamos exportot. A kormány árleszorító intézkedései nyomán ugyanis egyre olcsóbbak nálunk a gyógyszerek, viszont külföldi értékesítéssel tetemes hasznot szerezhetnek kereskedők – írja a Világgazdaság – online.

Az elmúlt egy évben több mint kétszáz orvosság esetében volt átmeneti termékhiány – derül ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet internetes tájékoztatójából. Az érintett gyógyszerek többségét lehetett másik, azonos hatóanyagú szerrel helyettesíteni, amikor nem, akkor egyedi importtal oldották meg a gyógyszerhiányt.

Az korántsem jellemző, hogy azért nem jutnak hozzá egy orvossághoz a betegek, mert a készítményt tömegesen vinnék külföldre parallel gyógyszer-kereskedelemmel foglalkozó cégek. Azonban a hatóságok úgy gondolták, megelőző intézkedésként csak a hazai igények kielégítése után teszik lehetővé az exportot.

A gyógyszerhatóságnak azt kell vizsgálnia az export korlátozására irányuló döntés meghozatala során, hogy a kivitel miatt fennáll-e gyógyszerellátási zavar kockázata. Ez bekövetkezhet akkor, ha nincs hasonló hatású gyógyszer a piacon, vagy, hogy a gyártó nem tud a már leszállítottnál több készítményt az ország számára biztosítani.

Az intézkedés tehát elsősorban a gyógyszerellátás biztonságát szolgálja, ugyanakkor kétségtelen, hogy alaposan megnehezíti a parallel gyógyszerexportot, amelyben Magyarország egyre vonzóbb beszerzési forrás. Nálunk ugyanis, a kormány megszorító intézkedései következtében, egyre olcsóbbak a gyógyszerek, dobozonkénti átlagos fogyasztói áruk tavaly alig haladta meg a kétezer forintot. Csak az úgynevezett vaklicittel eddig négy alkalommal összesen 1305 készítmény árát sikerült leszorítani, átlagosan 35 %-kal, de volt példa csaknem 80%-os árcsökkentésre is.

Számos orvosság Európában már Magyarországon a legolcsóbb. Azonban ha ezeket a termékhez legálisan hozzájutó nagykereskedők kiviszik az országból, nálunk jóval népesebb piacok igényeinek kielégítésére alkalmas volumenben, a gyógyszerhiány valóban előállhat – jegyzi meg a portál.