• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több mint százszor adott, most ő kér vért

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Azt kéri idegenektől Pápai László, ami számára mindig is természetes volt: több mint százszor adott vért, de most az ő műtétjéhez kell.

Először megijedt amiatt, hogy ezt neki kell megoldania, de az irányított véradás nem egészen erről szól. Véradó voltam, száztizennégy alkalommal adtam vért, most viszont én szorulok segítségre. Szívműtéthez kellene, mintegy egy hónap múlva. „A" pozitív a vércsoportom – mondta Pápai László, aki emiatt jött be szerkesztőségünkbe. Első ijedségében még arra is gondolt, hogy hirdetésben kér vért, mert nincs szélesebb ismeretségi köre, aki ebben tudna segíteni, és többször is elismételte, milyen hálás lenne. Arról is beszélt, hogy mély érzésű édesapja egyedül nevelte fel őt és hat testvérét, mindent megtett értük, de korán beteg lett. Innen ered nála az a szeretet, önzetlenség, ami szerinte a véradáshoz kell – írja a kisalfold.hu portálja.

Hamar kiderült, hogy nyugdíjas olvasónknak nem kell aggódnia, mert fiatalabb rokona segít neki, s ahova sokat járt korábban véradóként, ott az egyik ügyintéző felajánlotta a vérét. Azért sem kell a hasonló helyzetben lévőknek félniük, mert bevált gyakorlata van az úgynevezett irányított véradásnak, például internetes közösségi oldalak posztjai révén is sokan segítenek ilyenkor. S a betegek ellátásának ez nem is lehet feltétele. Nem arról van szó, hogy minden páciensnek vért vagy donort kell magával vinnie a kórházba, sokkal inkább annak tudatosításáról, milyen sok önkéntesre van szükség ahhoz, hogy mindig rendelkezésre álljon elegendő vérkészlet.

Dr. Vörös Katalin, a Győri Regionális Vérellátó Központ igazgató főorvosa elmondta, hogy irányított véradáskor a donor úgy rendelkezhet, hogy vérét egy konkrét betegnek (kedvezményezett) adja. Erről nyomtatványt kell kitöltenie, meg kell adnia a beteg nevét, születési idejét, tajszámát, vércsoportját, az ellátást végző kórház és osztály nevét. Azonos vércsoport esetén a vérkészítményt legfeljebb 14 napig tartják fenn a konkrét betegnek, azután másnak adják ki, ahogy eltérő vércsoport esetén is a leadott vér a többi beteg gyógyulását szolgálja. Míg 2013-ban 149-en, 2014-ben 286-an adtak vért ilyen céllal Győrben.

Komárom-Esztergom megyében is egyre gyakoribb, hogy személyes érintettség okán olyanok ajánlják fel segítségüket, akik még sosem adtak vért vagy csak ritkán szoktak. Egyelőre kérdés, közülük hányan lesznek rendszeres véradók – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink