• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több munka, kevesebb vér

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

A nyáron rendelkezésre álló országos napi induló vérkészlet 20 százalékkal is kevesebb lehet, mint a többi hónapban.

Ez az arány igaz a megyei donorok számára is, Hevesben ilyenkor az esztendő egyéb időpontjaihoz képest legalább 15-20 százalékkal csökken a véradáson megjelenő önkéntesek száma. A mostani lanyhább nyári vérutánpótlás ellenére a most meglévő készletek elegendőek a biztonságos ellátáshoz. Ám egyes vércsoportok esetében lehet probléma, kialakulhatnak kritikus helyzetek, ami akár azt is előidézheti, hogy az életmentő műtétek kivételével a többi, előre tervezett beavatkozást el kell halasztani.

- Nyáron igyekszünk több véradást szervezni, ennek ellenére sem tudjuk elérni az őszi vagy a tavaszi begyűjtött vérmennyiséget. Vagyis: a nagyobb befektetett munka is kevesebb eredményt hoz ilyenkor - fogalmaz dr. Vagner Mátyás, az Egri Területi Vérellátó vezető főorvosa.

A szakember elmondta azt is, hogy a hatékonyabb donorszervezés érdekében az állandó és az előre tervezett kiszállásos véradási helyszíneken túl minél több, jelentős tömeget megmozgató nyári rendezvényen is igyekeznek megjelenni. Így például ezen a hét végén várják a véradókat Egerszalókon, a lelkiségi találkozón is. A főorvos ugyanakkor hiányolja számos egri nagyvállalat részvételét is a véradóprogramban.

- Megkeresésünk kapcsán sajnos eddig több jelentős helyi munkáltató sem fogadta szervezőinket. Pedig egy jól szervezett kiszállásos véradás nem jelent számottevő veszteséget, munkaidő-kiesést a cégeknek - szögezi le dr. Vagner Mátyás.

Az Egri Vérellátó Intézet a város szívében, a Markhot Ferenc Kórház területén működik, közös épületben a Központi Laboratóriummal. Vérgyűjtést, valamint klinikai transzfuziológiát végeznek. Évente 10 ezer egység vért vesznek, melynek feldolgozása a Budai Regionális Vérellátó Központban történik.

Bár Eger az ország egyik legvonzóbb idegenforgalmi célpontja, a város mégsem volt részese a sajtóban belföldi vérturizmus néven elhíresült ügynek. Erre válaszul szüntette meg a kormány júliusban az ezt lehetővé tevő joghézagot, így a véradók már csak az otthonukhoz legközelebbi véradóállomásig való eljutás költségére tarthatnak igényt. A jövőben mindenki csak a lakhelyéhez legközelebb eső vérellátóba utazhat ingyen, de ezen a távon is csak a közösségi közlekedésben igénybe vehető kedvezményes, legolcsóbb jegy árát téríti meg a vérgyűjtő.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) az első negyedévben annyi pénzt fizetett ki a véradók utazási költségeire, mint tavaly egész évben. Az egri vérellátó idén mindössze 15-20 ezer forintot fizetett ki útiköltség-térítésre.