• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Több százezer bántalmazott gyerek él Magyarországon

Lapszemle 2019.06.12 Forrás: Napi.hu
Több százezer bántalmazott gyerek él Magyarországon

A gyerekkori bántalmazás tizedére csökkenti a diploma megszerzésének esélyét, harmincszorosára növeli a szenvedélybetegség kockázatát.

A gyermekkori negatív, stresszes élmények - elhanyagolás, fizikai vagy szexuális bántalmazás, szenvedélybeteggel való együttélés -, illetve az ezek következtében kialakuló krónikus stressz károsan hat a felnőttkori egészségre és a felnőttkori szenvedélybetegség kialakulásában is fontos a szerepe. Magyarországon legalább 400 ezer ilyen gyerek él, de a bántalmazásban óriási a latencia - összegezték a negatív gyerekkori élmének hatását napirendre tűző konferencia megállapításait sajtótájékoztatón az előadók - írja a napi.hu.

A gyerekkorban elszenvedett bántalmazás és a felnőttkori egészségkárosodás, felnőttkori szenvedélybetegség kialakulása közötti szoros összefüggésre, a szenvedélybetegségek megelőzésére hívta fel a figyelmet a Májbetegekért Alapítvány szervezésében a témában megtartott konferencia. A bemutatott kutatások - az első átfogó, amerikai felmérés 1998-ban született 17 ezer fő válaszai összegezve - széles körű érintettségről tanúskodtak, mindössze a válaszadók egyharmada nem számolt be egyetlen gyermekkorban átélt negatív élményről sem, viszont a megkérdezettek több mint fele legalább egy negatív gyermekkori élményről-, egynegyedük több mint kettőről, 6,2  százalékuk pedig négy vagy több negatív gyermekkori tapasztalatáról számolt be.

A  gyerekkori bántalmazások rendszerint halmozottan jelentkeznek, ha egy vizsgálati személy gyermekkorában egy, bármelyik kategóriába tartozó negatív élményt átélt, 87 százalékos valószínűséggel legalább egy másik kategóriába tartozó bántalmazást is elszenvedett. A kutatás szerint minél többféle negatív élmény mutatható ki valakinél gyermekkorában, annál nagyobb eséllyel alakul ki nála felnőttkorára problémás alkohol- és illegális drogfogyasztás, vagy függőség. Fontos eredménye a kutatásoknak, hogy a bántalmazások nem csak halmozódnak, de át is adódnak, szülőről gyermekre, majd az ő gyermekeikre.

A gyerekkori bántalmazás tizedére csökkenti a diploma megszerzésének esélyét

A hazai vizsgálatok első eredményeiről szólva Makara Mihály, a Dél-pesti Centrumkórház orvosa megerősítette, a negatív gyermekkori élmények számának emelkedésével egyenes arányban nőtt az egyedül élők aránya, az öngyilkossági gondolatok és az öngyilkossági kísérletet elkövetettek aránya is. A magyar adatok alapján kiderült, hogy a bántalmazástól mentes környezetben élőkhöz képest azok, akik 6 vagy annál több kategóriában éltek át súlyos negatív gyermekkori élményeket, közel harmincszoros eséllyel válnak szenvedélybeteggé. Magyar adat szerint a többszörös (6 vagy annál több negatív gyermekkori élmény) negatív gyermekkori élmény tizedére csökkentik a felsőfokú végzettség megszerzésének esélyét.

Az elszenvedett traumák miatti tanulási és magatartászavarok már az iskoláskorban megjelennek, de jellegzetesen a kamaszkorban csúcsosodnak ki a rizikó-magatartás formák, illetve alakulnak ki a káros szenvedélyek, melyek a betegségekhez és végül a korai halálozáshoz vezetnek. Ilyenformán a gyerekkori bántalmazás a felnőttkori szenvedélyproblémák jelentős rizikótényezőjének tekinthetők azáltal, hogy biológiai, pszichológiai és szociális értelemben egyaránt sérülékennyé teszi az azokat elszenvedő személyeket a későbbi szenvedélyprobléma kialakulására.

A folyamatos bántalmazás agyszöveti károsodást okoz

A folyamatos korai traumatizációnak kitett gyermekek olyan súlyos sérüléseket szenvednek, melyek agyszöveti károsodásokat okoznak. (Itt nem egy nagy traumát elszenvedett csecsemőről, vagy kisgyermekről van szó, hanem olyanokról, akik folyamatos traumatizációnak vannak kitéve elsősorban gondozóik, szüleik által.) Mindezt igazolható volt a súlyos magatartászavarokkal küzdő, antiszociális, drogos és egyéb deviáns gyermekeknél/serdülőknél.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink