• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több tucat egészségügyi dolgozó ellen tettek már feljelentést

Lapszemle 2022.03.29 Forrás: növekedés.hu
Több tucat egészségügyi dolgozó ellen tettek már feljelentést

"Nem üres borítékokat találtunk a fiókban, hanem több olyat is, amelyen pontosan feltüntették a betegek nevét és a tőlük kapott konkrét összeget".

Védettségi igazolással kapcsolatos visszaélés, költségvetési csalás, de kiskorú veszélyeztetése, szexuális kényszerítés és foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt is tett már feljelentést a Nemzeti Védelmi Szolgálat, amióta tavaly év elején az egészségügyre is kiterjesztették a hatáskörét. Bár az NVSZ munkája e téren a „hálapénz-kommandó” kapcsán vált ismertté, az ilyen ügyek csupán a töredékét adják az eddig felderített eseteknek. Váradi Piroska ezredes, a Korrupciómegelőzési Főosztály vezetője ismertette a részleteket a növekedés.hu-nak.

Több mint egy év telt el az óta, hogy paraszolvenciát adni és kapni is korrupciónak számít, és hogy munkához látott a Nemzeti Védelmi Szolgálat hálapénz-ellenőrzési csoportja. Hány egészségügyi dolgozó bukott meg eddig az ellenőrzéseken?

Az elmúlt majdnem 15 hónapban 66 esetben tettünk feljelentést, vagy kezdeményeztünk nyomozást, összesen 58 orvos, 38 más beosztású egészségügyi dolgozó és 152 fő polgári személlyel szemben.

Az NVSZ bűnfelderítéssel foglalkozó szervezet, nem nyomozóhatóság, ami azt jelenti, hogy a büntetőeljárást nem mi folytatjuk le, ennek során viszont új gyanúsítottak is felmerülhetnek, így a fenti számok is változhatnak.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az említett 66 feljelentésből mindössze 6 olyan eset volt, amikor a megalapozott gyanú hálapénzzel összefüggő korrupció volt. Az esetek döntő hányada egyéb bűncselekményekkel kapcsolatos, védettségi igazolással kapcsolatos visszaélés, költségvetési csalás, de kiskorú veszélyeztetése, szexuális kényszerítés és foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés is előfordult például. A mi feladatunk ugyanis nem csupán a hálapénz, hanem általában a hivatali és különösen a korrupciós bűncselekmények elleni fellépés. Ezért nemcsak megbízhatósági vizsgálatokat folytatunk, hanem egyéb eszközökkel is küzdünk a korrupció ellen: felderítő tevékenységgel, melyet titkos információgyűjtés, vagy előkészítő eljárás keretében folytatunk, mindezek során pedig egyéb, a munkahelyen vagy a munkavégzéssel összefüggésben elkövetett bűncselekmények is a tudomásunkra juthatnak, amelyekkel kapcsolatban kötelességünk feljelentést tenni.

Mivel, mint mondta, az NVSZ nem nyomoz, nyilván nem önök voltak azok, akik – miként egyes sajtóhírek szóltak – bilincsben vittek el tavaly ősszel két orvost egy budapesti kórházból, miután az íróasztalfiókokban közel kétszáz olyan üres borítékot találtak, amelyekben a gyanú szerint a páciensek a hálapénzt adták át.

Jól mondta, mi valóban senkit nem viszünk el a munkahelyéről sem bilincsben, sem a nélkül, ebben a kérdésben a döntés az eljáró nyomozóhatóság hatásköre, amely intézkedhet saját maga az elfogásról, de erre felkérheti a Készenléti Rendőrséget, vagy akár a Terrorelhárítási Központot is. Ami pedig az ügy érdemi részét illeti, nem üres borítékokat találtunk a fiókban, hanem több olyat is, amelyen pontosan feltüntették a betegek nevét és a tőlük kapott konkrét összeget. Az ügyben két főorvos és egy asszisztens volt érintett, akik egyébként egy táblán azt hirdették, hogy nem fogadnak el hálapénzt.

A védettségi igazolványokkal való visszaélésben döntően háziorvosok, házi gyermekorvosok érintettek?

Túlnyomó részt háziorvosokról van szó, gyermekorvosról nincs tudomásom. 

Mi történik azokkal az egészségügyben dolgozókkal, akikkel szemben feljelentést tettek?  Ők továbbra is dolgozhatnak, praktizálhatnak, amíg a bírósági ítélet meg nem születik?

A hatályos jog szerint nem létesíthető egészségügyi szolgálati jogviszony olyan személlyel, aki a törvényben meghatározott bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt áll, illetve ezekben az esetekben a már fennálló jogviszony is megszűnik a büntetőeljárás megindításakor, vagyis a feljelentés a munkaviszony azonnali megszüntetését vonja maga után. Az érintett bűncselekmények köre igen széles, ide tartozik például az összes hivatali, korrupciós cselekmény is.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink