• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Többen felháborítónak tartják a legújabb elképzelést

Lapszemle Forrás: heol.hu

Erősen foglalkoztatja az orvosokat, miként értelmezzék Zombor Gábor egészségügyi államtitkárnak közlését.

Az egészségügyi szakállamtitkár elmúlt héten tett bejelentése erős felzúdulást keltett a hazai orvosok között. Zombor Gábor azt mondta, hogy száz-kétszázezer forinttal megemelnék a közszférában dolgozó orvosok fizetését, de ennek feltételeként le kell mondaniuk a hálapénzről, illetve vállalniuk kell, hogy Magyarországon maradnak közalkalmazott orvosként - emlékeztet a heol.hu.

– A személyes véleményem az, nem ez a megoldás. A hálapénz ennél lényegesen bonyolultabb dolog, kár felhergelni az orvosokat egy ilyen nem végiggondolt javaslattal – osztotta meg gondolatait dr. Pócs Alfréd orthopéd szakorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke.

– A béreink a nyugati orvosokénak csupán tizedét teszik ki, ezért ezt százezer forint plusszal nem lehet ellentételezni. Nem akarunk egyből nyugati bért, de azt szeretnénk, ha az orvosi kamara által kidolgozott bértábla szerint fokozatosan, évek alatt emelnék a fizetéseinket. Kollégáimmal beszélgetve azt tapasztalom, hogy kivétel nélkül mindenki felháborítónak tartja a most napvilágot látott elképzelést – fejtette ki dr. Pócs Alfréd.

A „röghöz kötésként" emlegetett kitételt Pócs doktor úgy kommentálta, hogy tapasztalata szerint aki ma a magyar egészségügyben dolgozik orvosként, ápolóként, az azért maradt, mert elkötelezett. Szerinte, akit pusztán a pénz, a megélhetés érdekel, az már rég külföldön keresi a boldogulását.

– Nem az itt maradtak korlátozásával kellene törődni, hanem azon kellene dolgozni, hogy azok a fiatalok, akik elmentek, visszajöjjenek. A huszonnegyedik órában vagyunk, azonnali cselekvésre van szükség, amit mi már jó ideje sürgetünk – közölte dr. Pócs Alfréd.

Az egri kórház fül-orr-gégésze, dr. Major Tamás szerint a paraszolvencia megszüntetésének szándéka alapvetően nem rossz elképzelés, ám azt látni kell, hogy ezt nem lehet egy tollvonással megszüntetni. Egy ötven-hatvan éve kialakult, meggyökeresedett viselkedésmódot kellene megváltoztatni ugyanis.

– Jogszabályokkal nem lehet ezt elintézni, piaci viszonyokra van szükség, versenyképes jövedelem kell. Ha egy orvos elmegy külföldre, akkor kettős a motivációja: szeretne anyagilag jobban járni, továbbá a hazainál civilizáltabb körülmények között dolgozni.

Dr. Kovács István, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház sebésze úgy gondolja, egyértelműen üdvözölendő az a cél, hogy valamilyen úton-módon a hálapénzt kivezessék a rendszerből. Ez mind a mai, mind a következő orvosgenerációk alapvető érdeke, mivel a mai rendszerben és fizetések mellett az orvosok tervezhető jövőképe igencsak homályos.

– Jelenleg egy 25 éve szakvizsgázott orvos bére 230 ezer forint, a hálapénz esetleges, így érthető, mit jelent a homályos jelző. Valószínűleg van olyan ésszerű összeg ami mellett, természetesen az ügyeleti díjak arányos emelésével együtt, az orvosok többsége szívesen lemondana a hálapénzről, aminek a megszűnése nélkül egészséges egészségügy nem képzelhető el – foglalta össze Kovács István. Hozzátette még: a már végzett orvosokkal szemben a „röghöz kötöttséget" semmiképpen sem tartja etikusnak.

A Magyar Orvosi Kamarát Heves megyében elnöklő, dr. Pócs Alfréd szerint az igazi megoldást az jelentené az orvosbérek rendezésében, ha az egészségügy támogatására a nemzeti össztermékből (GDP) jelenleg jutó négy százalékot legalább 6,5 százalékra emelnék. Ennek egy részét bérekre, más részét pedig az infrastruktúra, az épületek, a gépek, a műszerek fejlesztésére, fenntartására fordítanák.