• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Toborozzák a véradókat, de nem mindenkit

Lapszemle 2020.04.20 Forrás: nepszava.hu
Toborozzák a véradókat, de nem mindenkit

Az Országos Vérellátó Szolgálat nem engedélyezi a nemi átalakító műtéti beavatkozáson áteső személyeknek a véradást.

Eltűnt az Országos Vérellátó Szolgálat honlapjáról az a tájékoztató, ami naprakészen mutatta, pontosan mennyi is a rendelkezésre álló készlet az egyes vércsoportok esetében, így már nincs nyilvános adat arról, mely vércsoportok esetében lenne szükség donorokra. Miközben folyamatosan várják a véradókat, van, akit annak ellenére zárnak ki, hogy segíteni szeretne. Egy új szabályozás miatt ugyanis hiába egészségesek, nem adhatnak vért azok a transzneműek, akik nemi átalakító műtéten estek át. Magyarországon 30 ezer transznemű ember él, akik jogait egy salátatörvénybe rejtett törvénymódosítással is igyekszik megnyirbálni a kormány - írta a népszava.hu.

Az OVSZ-től a lap megtudta, hogy 2020. január 1-jétől kezdődően visszavonásig, az Országos Vérellátó Szolgálat nem engedélyezi a nemi átalakító műtéti beavatkozáson áteső személyeknek a véradást. Ezt azzal is indokolták, hogy a vérellátásban szakmai szempontból szükséges a jelentkezők biológiai férfi/nő elkülönítése, a férfiak és nők között meglévő élettani különbségek miatt – többek között – immunológiai okokból is. Lapunknak adott válaszukban közvetve bocsánatot is kértek Esztertől, mint írták, az orvos ellen belső eljárás nem indult, de „amennyiben az érintett személlyel szemben kollégánk viselkedése vagy szóhasználata nem volt megfelelő, úgy mind az ő, mind az Országos Vérellátó Szolgálat nevében elnézést kérünk és ennek tisztázására természetesen az érintett véradóval közvetlenül is felvesszük a kapcsolatot”.

Bizonyos vérkészítményre egyébként más országokban már azt írják rá, hogy milyen biológiai nemű embernek adható, nem azt, hogy ki adta. Adhat azonban némi megnyugvást, hogy az ügy vélhetően még nincs lezárva, mivel, mint írják, „a szabályozás nem a nemet váltó személyek ellen irányul, hanem átmeneti megoldás a szigorú algoritmusok szerinti működés érdekében. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megnyugtató, a jelentkező személyek jogait és érzéseit maximálisan tiszteletben tartó, ugyanakkor mindkét irányú nemváltás következményeit kezelő és a vért kapó betegek maximális védelmét is szolgáló eljárásrend szülessen. Ezt az új eljárásrendet terveink szerint a veszélyhelyzet elmúltával tesszük majd közzé”.

Az OVSZ tehát igyekszik megoldani a szituációt, de mint az Emmi és így a kormány alá is tartozó szervnek valószínűleg nincs könnyű dolga. Főleg, mivel a kormány épp arra készül, hogy maximálisan ellehetetlenítse a transzneműeket, valamint azt, hogy valaki megváltoztathassa a jogi nemét és azzal együtt a nevét is. Erről a cikkben olvashatnak

Legolvasottabb cikkeink