• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tolna megyei kórház: új név, új fenntartó

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

Az egyeztetések – a jó együttműködésnek köszönhetően a kisebb zökkenők ellenére – időre megtörténtek.

Mint ismeretes, a fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények január 1-ével állami kézbe kerültek. Így volt ez a szekszárdi Balassa János Megyei Kórház esetében is. Az átalakulással járó változásokról, annak a betegellátásra gyakorolt hatásáról kérdezte a Tolnai Népújság, Tolna megye legnagyobb egészségügyi intézményének vezetőjét, dr. Muth Lajost.

A Balassa János Megyei Kórház főigazgatója elmondta: igen, fenntartóváltozás történt, a megyei önkormányzattól a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz kerültek, amelyen belül a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) jelölték ki fenntartónak, míg a vagyonkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt lett. Dr. Muth Lajos hozzátette, a tulajdonosváltás névváltozással is járt, január 1-től az intézmény neve: Tolna Megyei Balassa János Megyei Kórház.

A főigazgató elmondta az átadás-átvétel decemberben megtörtént, az egyeztetések – a jó együttműködésnek köszönhetően a kisebb zökkenők ellenére – időre megtörténtek. (Külön honlapot működtetett a GYEMSZI, hogy az intézmények minden információt megkapjanak.) A megyei kórház bérszámfejtését és számlavezetését az államkincstár vette át. A másik lényeges változás, hogy az uniós pályázatok kedvezményezettje a megyei önkormányzat helyett a GYEMSZI lett. Ez utóbbi intézkedés azért fontos, mert a kórház folyamatban lévő beruházásait - sürgősségi, tömbösített beruházás – is érinti.

További változást jelent, hogy a GYEMSZI az egész országra kiterjedő közbeszerzési eljárásokat tervez, többek között az energia- és gyógyszerbeszerzésekre.

A Balassa János Kórház az elmúlt év végén különböző forrásokból – „kasszasöprés", konszolidációs juttatás, ÖNHIKI – támogatásokhoz jutott. Ugyan a konszolidációs pénzt még nem kapták meg, de ez az összeg elegendő arra, hogy a kórház rendezze a januárban lejáró számláit. Arra a kérdésre, hogy a fenntartóváltozás előnyöket vagy esetleg hátrányt jelent-e, a főigazgató úgy felelt, egy újfajta együttműködés most van kialakulóban. Az, hogy ez a mindennapi gyakorlatot egyszerűsíti vagy bonyolítja, csak ezután derül majd ki, de hozzátette, a folyamatból a betegek mindenesetre semmit sem fognak észrevenni.

Mint köztudott, decemberben jelentették be, hogy a chipsadóból 2011-ben befolyt hárommilliárd forintból a legnagyobb terheléssel és kockázattal járó munkakörökben dolgozó egészségügyiek kapnak pénzt. A 120 ezer egészségügyi dolgozó közül nagyon sokan, körülbelül 42 ezren számíthatnak valamilyen összegre. Az egészségügyi ellátórendszert – a Semmelweis Tervben bevezetett új koncepció - nyolc térségbe szervezi, a térségek pontos határvonalát a jövő évben húzzák meg. Az új ellátórendszer – amely, az egészségügyi államtitkárság tervei szerint május elsejével indul el, mindenki számára egyértelmű lesz a betegút- és a térségi beosztás. A szükséges megállapodásokat április végéig aláírják.