• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tömegesen hagyják el az országot a fogorvosok

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A fogorvosi alapellátás krónikusan alulfinanszírozott. Kimaradunk minden, az alapellátást érintő támogatásból is.

Az utóbbi 12 évben több mint 1000 fogorvos távozott külföldre – mondta el a sonline.hu-nak Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke, kaposvári fogorvos. Országosan és Somogy megyében is egyre kevesebb fogorvos vállal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott körzetet, jelenleg a megyében hét körzet tartósan betöltetlen - tette hozzá. Herceg Olga szerint a fiatal fogorvosok nagy része nem vállalja a tartósan alulfinanszírozott körzeteket, ahol a lakosság zömének fogászati ellátása történik, a jövőjüket magánpraxisban vagy külföldön képzelik el.

– Van olyan hely a megyében, ahol 2004 óta nincs körzeti fogorvos – jegyezte meg a doktornő. – Helyettesítéssel vagy körzetösszevonással próbálják megoldani a hiányt, mely hosszú távon a betegellátás biztonságát veszélyezteti. A betegek nem tudják vállalni a kezelésekre való utazást, így a magyar lakosság egyébként is igen rossz fogászati mutatói egyre csak romlanak.

A fiatal fogorvosok nagy része nem vállalja a tartósan alulfinanszírozott körzeteket, ahol a lakosság zömének fogászati ellátása történik. – A jövőjüket magánpraxisban vagy külföldön képzelik el – tette hozzá Herczeg Olga. – A magánszférában is inkább a már jól menő, főként külföldi betegkörrel rendelkező rendelőkben helyezkednek el. Kevesen vállalják a saját magánrendelő megteremtésével járó magas költségeket, s az egészségügyi vállalkozás alapításához kötődő bürokratikus megpróbáltatásokat.

Herczeg Olga úgy fogalmazott, a fogorvosi alapellátás a rendszerváltás óta folyamatosan átalakuló egészségügyi ellátó rendszernek változatlanul a mostoha gyermeke. – Krónikusan alulfinanszírozott. Kimaradunk a praxisvásárlási támogatásból, letelepedési támogatásból, rezidens ösztöndíjból. Ezekre feltétlenül szükség volna. A praxisokat az utóbbi időben már nagyon nehéz eladni, nem vonzó a vétel a fiatalok szemében. Pedig annak idején az a tiszteletre méltó szándék vezette a jogalkotókat, hogy a nyugdíjba vonuló vagy elhunyt kollégák praxisának és egy élet munkájának legyen értéke – fűzte hozzá.
A praxisvásárlási támogatás segíthetne a szakember szerint. – A tartósan betöltetlen helyekre vélhetően lehetne találni fogorvost, ha megkaphatná azt a több milliós támogatást, amit a körzeti orvosok ilyen helyzetben megkapnak. A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink