• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tömeggyilkos betegség fenyegeti a magyarokat

Lapszemle Forrás: penzcentrum.hu

1975 óta tízszeresére nőtt az elhízott gyerekek száma, három felnőttből pedig kettő túlsúlyos vagy elhízott.

A szív és érrendszeri megbetegedések évtizedek óta vezetik a magyar halálozási okok listáját - és egyben a globálisat is. Ehhez jön még hozzá, hogy egy friss kutatás szerint ráadásul a magyar Európa legkövérebb nemzete, ami nem sok bizakodásra ad okot. A néhány hónapos diéták és kúrák itt már aligha segítenek - írja a penzcentrum.hu.

"1975 óta tízszeresére nőtt az elhízott gyerekek száma, a rohamos növekedés oka a kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás mellett az, hogy olyan környezetben élünk, amiben nehéz egészségesen élni" - nyilatkozott Kovács Viktória, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) táplálkozástudományi szakreferense az M1-nek a napokban. A szakember hozzátette, hogy a helyzetet nem segíti, hogy sok a "kísértés", és hogy az egészséges élelmiszer általában drága is.

Bár a helyzet nem bíztató, nemzetközi összehasonlításban nem tartoznak a legelhízottabbak közé a magyar gyerekek, amit a felnőtt lakosság ugyanakkor már nem mondhat el magáról. Az OECD által készítette Obesity Update 2017 című tanulmány szerint az elhízottak aránya a tagországok közül csak az Egyesült Államokban, Mexikóban, és Új-Zélandon magasabb, mint nálunk, ami Európa legkövérebb nemzetévé teszi a magyart.

A jelentés szerint a 5 évesnél idősebb magyar lakosság 30 százaléka elhízott. A 15 év alatti magyar gyerekek 16 százaléka túlsúlyos, ha pedig csak a felnőtt lakosságot vizsgáljuk az eredmények katasztrofálisak: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által készített állapotfelmérés szerint Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott.

Halálos ítélet
A koszorúérrendszer a szívet és a szívizomzatot ellátó ütőerek hálózata, amelyek az oxigénben dús vért szállítják a szívizomsejtekhez. Az egészségtelen életvitel - a magas zsírtartalmú ételek túlzott fogyasztása, a dohányzás, a mozgáshiány - miatt zsírszerű lerakódások alakulhatnak ki a koszorúerek belső falában, elzárva a véráramlás útját. Ennek következtében csökken a vérellátás, és nem jut elég oxigén a szívizomhoz.

Az oxigénigény és kínálat egyensúlyának megbomlása a szívizom elégtelen keringéséhez, iszkémiához vezet. A tartósan fennálló súlyos iszkémia következtében szívizomelhalás, átmeneti oxigénzavar esetén szívizom-iszkémia jön létre. A Healthdata adatai szerint az iszkémiás szívbetegségek felelősek a legtöbb halálesetért Magyarországon, ahogy az egész világon is.

További részletek a weboldalon.