• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Töredékére csökkent a praxisok értéke

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Tíz esztendeje nem változott a háziorvosok úgynevezett pontpénze, amely jövedelmük jelentős részét adja.

Mint ismeretes, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a napokban jelentette be, hogy 86 ezer, egészségügyben dolgozó orvos és szakdolgozó kap alapbéremelést január 1-ig visszamenőleg. Az alapellátásban dolgozók — vagyis a háziorvosok, fogorvosok, asszisztensek, valamint a védőnők — azonban kimaradtak ebből a körből. A háziorvosok ezért áprilisig várnak, s ha a kormány addig nem módosít a döntésen, radikálisabb eszközöktől sem riadnak vissza, akár sztrájkolhatnak is – írja a szoljon.hu.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége tárgyalási ajánlattal fordult az egészségügyi államtitkársághoz. Álláspontjuk szerint mivel a háziorvosok döntő többsége vállalkozóként végzi tevékenységét, náluk a finanszírozást kell emelni, hiszen a bérüket abból gazdálkodják ki. Tehát a praxisokat kellene finanszírozni végre a ténylegesen elvégzett munka szerint, azaz emelni kellene a ma is 2003-as szinten álló kártyapénzt — állítják, hozzátéve: ha a finanszírozási szerződésekben folyamatosan tudják változtatni a feltételeket, további kötelező feladatokat adni, akkor fizessék a pluszteljesítményüket.

Legalább másfélszeresére emelkedtek a költségeink, mióta legutóbb érdemben rendezték a juttatásainkat — mondja dr. Slezák Sándor szolnoki háziorvos, aki hozzáteszi azt is: 2006-tól dolgozom háziorvosként, azóta egyetlen fillérrel sem tudok többet fizetni saját magamnak. A rezsidíjak közben kétszeresére, az üzemanyagköltségek háromszorosára nőttek, az asszisztensek bérét is kötelezően emelni kell, s még számtalan kisebb-nagyobb kötelező fejlesztést írtak elő időközben, aminek az anyagi hátterét csak elvétve biztosították.

Most például lehetőség nyílik másfél millió forintos eszköztámogatást igényelni. Csakhogy ezt az összeget nekem kellene előfinanszíroznom, s majd három éven át, részletekben kapnám vissza az államtól, s gyakorlatilag olyan műszereket vásárolnék belőle, amelyeket központilag kellene biztosítani a rendelőkben - nyilatkozta dr. Slezák Sándor.


Noha sürgetőnek tartják a változásokat, a háziorvosok többsége mégsem tartana szerencsésnek egy esetleges tüntetést vagy munkabeszüntetést. Egyrészt szerintük, főként saját betegeikkel tennének rosszat, ha nem vennék fel a munkát, másrészt úgy vélik, érdekképviseletük is gyenge, hiszen az egyes orvosok önállóan dolgoznak, egymástól elszigetelten.