• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Tortúra lesz a cukorbetegek bevásárlása

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Az uniós rendelet három évvel ezelőtt született, ám az azóta eltelt időben a cukorbetegek erről nem kaptak érdemi tájékoztatást.

Így csak a betegek elenyésző része tud róla, milyen változások várnak rájuk a boltokban. Érthetetlen döntés – kommentálta Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete (MCKE) vezetője, hogy július 20-tól megszűnik a diabetikus fogalom a magyar élelmiszer-kereskedelemben. Szűk két hónap múlva a nagyjából harmincezer somogyi cukorbetegnek a cukormentes, a hozzáadott cukrot nem tartalmaz, illetve az alacsony cukortartalmú kategóriából kell választania – olvasható a sonline.hu portálján.

A diabéteszesek eddig is jóval kisebb termékpalettából választhattak, ráadásul drágábban kellett vásárolniuk, mint az egészséges társaiknak. Mostantól pedig még a bevásárlást is megnehezítik számukra, hiszen végig kell böngészniük a tápérték-jelöléseket.

Az uniós rendelet három évvel ezelőtt született, ám az azóta eltelt időben a cukorbetegek erről nem kaptak érdemi tájékoztatást, így csak elenyésző részük tud róla, milyen változások várnak rájuk a boltokban. Ahol július közepétől a számukra készített élelmiszerek forgalomban maradnak ugyan, ám megjelölésük változik, s beazonosításuk is nehezebb lesz a szakemberek szerint: a tápanyag-összetételből kell kisilabizálniuk egy adott termék szénhidrát- és cukortartalmát.

Csak éppen azt felejtették el az illetékesek – jegyezte meg az MCKE vezetője –, hogy a diabétesz egyik szövődménye a látásromlás. Az összetevőket, a szénhidrát-tartalmat pedig jellemzően igen apró betűkkel tüntetik fel a gyártók, azaz ember legyen a talpán, aki pontosan végig tudja olvasni. Főként, ha idősebb cukorbetegről van szó, aki a korával járó látásvesztéssel is küszködik.

Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna szerint az is kérdés, hogy egyáltalán megmaradnak-e az eddigi külön diabetikus egységek az üzletekben, vagy az új jelölésű termékeket az adott élelmiszercsoport többi terméke közé teszik majd, hiszen az árufeltöltők feladata is nehezedik majd, ha szelektálniuk kell. Egyértelműen tortúra lesz a bevásárlás egy cukorbeteg számára, nagyítóval bogarászhatja a szénhidráttartalmat, s hogy azon belül mennyi a cukor – jelentette ki az MCKE vezetője.

Legolvasottabb cikkeink