• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Törvényt sértett az egészségbiztosító

Lapszemle Forrás: Napi.hu

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint törvénysértő volt az OEP 259 millió orvosi vény szállítására kiírt közbeszerzése.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) szerint megsértette a közbeszerzési törvényt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az orvosok által használt vények előállítására kiírt tenderén, ezért megsemmisítette az eljárás egy szakaszát és 500 ezer forint bírságot is kiszabott. A testület az OEP mintavényeket érintő átadás-átvételi jegyzőkönyveit, valamint az azt követően az eljárásban hozott valamennyi döntését és eljárási cselekményét megsemmisítette - derül ki a KD április 15-én hozott határozatából. A jogorvoslati eljárást a közbeszerzésen először nyertesnek kihirdetett, majd kizárt ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. (korábbi nevén Állami Nyomda) kezdeményezte – írja a napi.hu portálja.

Az OEP tavaly decemberben 215,5 millió darab általános és 500 ezer szemészeti orvosi vény, azaz 216 ezer vény nyomtatására és kiszállítására írt ki közbeszerzést. A mennyiség a teljesítés során 20 százalékkal bővülhet, így a teljes megrendelés 259,2 millió recept mintanyomatok alapján történő előállítására szól. A szerződés egy éves, a tervezett hatálybalépés március 1-je lett volna, és 2014. február 28-ig tartana.

A pénztár négy mintavényt (általános nevesített, illetve biankó vényt, valamint szemészeti nevesített, illetve biankó receptet) adott át az ajánlattevőknek, ezek alapján kellett elkészíteniük saját példányaikat. Az elmúlt évekhez hasonlóan két cég tett ajánlatot, a Szenzor Számítóközpont Kft. és az ANY. Az eljárás eredményéről január végén döntött az OEP: az ANY-t hirdették ki győztesnek bruttó 267,8 milliós ajánlattal, míg a következő legkedvezőbb ajánlatot benyújtó a Szenzor lett, 278,6 milliós ajánlattal – emlékeztet a portál.

A Szenzor azonban február 5-én előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be az OEP-hez, amely helyt adott a kérelemnek és az eljárásról szóló összegzését is módosította. Az ANY ajánlatát érvénytelennek nyilvánította arra hivatkozva, hogy a nyomda által becsatolt négy vénytípusnál a receptek "ofszet alnyomata tartalmilag és formailag is eltér az ajánlati dokumentációhoz mellékelt mintavények tartalmától és formai megjelenésétől". Az ANY által benyújtott vények ugyanis az OEP szerint az előző, 2012-re vonatkozó vénybeszerzés kapcsán 2012. január 5-én kiadott mintavények alapján készültek, azok tulajdonságait hordozták, és nem az új beszerzés kapcsán 2012. december 11-én átadott, eltérő tulajdonságú mintavényekét.

Az egészségbiztosító döntése ellen az ANY március 5-én nyújtott be jogorvoslati kérelmét a KD-hez. A döntőbizottság a vizsgálata során megállapította, hogy az OEP a mintavények 2012. december 11-i átadásakor az átadás-átvételi jegyzőkönyvben nem rögzítette a mintavények paramétereit (a sorszámait vagy egyéb műszaki követelményeit, az elhelyezendő szövegeket sem). Az OEP nem tett eleget a közbeszerzési eljárás írásbeli dokumentálására vonatkozó kötelezettségének. Az egészségpénztárnak azt kellett volna bizonyítania, hogy nem az ANY által december 11-én átvettnek állított mintavényeket adta át, hanem az azoktól tulajdonságaiban eltérő, más sorszámú mintavényeket. Ezt azonban nem tudta az OEP megalapozottan alátámasztani, ezért a KD szerint jogsértően érvénytelenítette a nyomda ajánlatát – emeli ki a portál.