• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lyme-kór: az alattomos támadó

Lapszemle Forrás: mno.hu

A Lyme-kór az állatról emberre leggyakrabban terjedő fertőzés.

A tünetei megtévesztők, szövődményei súlyos következményekkel járhatnak. A tavalyihoz képest jóval nagyobb és veszélyesebb kullancs- és szúnyogaktivitás várható, nem árt rá előre felkészülni. De valójában mit terjesztenek a kullancsok? Kevesen tudják, de Lyme-kór – tudományos nevén Lyme borreliosis – a világ leggyakoribb állatról emberre terjedő betegsége. Veszélyességét nagyban fokozza, hogy a jelentkező tünetek sokszor más betegségre utalnak, így képesek vagyunk kevésbé komolyan venni – írja a Kullancsszövetség weboldalán megjelent cikk nyomán az mno.hu portálja.

Tévedés, hogy a kullancsok elpusztulnak a téli időszakban. Ehhez tartós -20 Celsius-fok alatti talajhőmérséklet szükséges, ami hazánkban igen ritka. A globális felmelegedés okán, a téli kemény fagyok hiánya miatt jelentős számban élik túl a telet a kártevő ízeltlábúak, köztük a kullancsok. A közhiedelemmel ellentétben nem mindegyik kullancs csípése okoz fertőzést. Egy hazai felmérés szerint azonban akár 30-40, sőt 50 % felett is lehet egy-egy területen a fertőzött kullancsok aránya.

A 2008–12 között végzett vizsgálatok szerint a fertőző kullancsok akár 80-90 %-a hordozza a Lyme borreliosist okozó háromféle baktérium (B. afzelli, B. garinii, B. burgdorferi sensu stricto) valamelyikét. Az első általában bőr- és mozgásszervi, a második idegrendszeri, míg a harmadik ízületi és mozgásszervi tüneteket okoz.

Amennyiben a kirándulás (kullancscsípés) után úgynevezett „nyári influenza" – izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, enyhe fejfájás –, valamint a későbbiekben indokolatlan fáradékonyság, ízületi gyulladás, izomgyulladás, szívritmuszavar, látás-, hallás- és egyensúlyzavar, depresszió vagy arcidegbénulás jelentkezik, jó eséllyel a Lyme-kór a felelős.

A betegség felismerése és gyógyítása nem egyszerű feladat. A tünetek könnyen összetéveszthetők ugyanis más betegségéivel. A kórokozók hihetetlenül változékonyak, és bármikor képes más-más szervet károsítani, ezzel újabb és újabb tüneteket okozni.

Antibiotikum-kúrával a betegség gyógyítható, még az idült, több éve vagy évtizede fertőződött betegeknél is jelentős javulás, rendszerint gyógyulás érhető el – emeli ki a portál.