• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tovább furikázzák az ivóvizet

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A tisztítókonténerek, amelyek ezt a szolgáltatást váltanák ki, zömmel még nem kapták meg a működési engedélyt.

Bár eredetileg 2013 végéig szólt az ivóvízszállító katonák megbízatása, a legtöbb helyre az új évben is vinni kell még az uniós szabványnak megfelelő innivalót. A Magyar Honvédség segíti 123 magyarországi település 340 ezer lakosának ivóvízellátását az év végéig, erre 250 katonát és 240 technikai eszközt mozgósítanak – adta hírül tavaly a Honvédelmi Minisztérium. A megyében azóta is a hódmezővásárhelyi és a szentesi katonák hordják nap mint nap lajtos kocsival az ivóvizet olyan településekre, ahol a vezetékes víz nem felel meg az uniós szabványnak – írja a Délmagyarország Napilap híre nyomán a delmagyar.hu portálja.

A megyebeli városok, falvak zömében ez a helyzet, Hódmezővásárhelytől Eperjesig, így a katonákra nagy feladat hárult. A Szegedi Vízmű algyői kútjától például Dócra, Domaszékre és Mártélyra is szállítanak.

Az általuk hozott vízért nem állnak sorba sokan, de azért mindenütt kialakult az a kör, amely fontosnak gondolja, hogy inkább az abszolút egészséges, mint a gyerekkorától megszokott ízű ivóvizet igya. Kiss Csaba, Eperjes polgármestere elmondta, amíg az önkormányzat fizette a lajtos kocsit, és sűrűn megállt, naponta 2-300 liter fogyott el, most úgy saccolja, 200 liternél nem több. Erre a feladatra tavaly 150 millió forintot tett félre a HM.

Eközben már elkezdődött a víztisztító készülékek fölszerelése a legtöbb településen, ez összességében több mint 130 milliárdos beruházás, állami és uniós támogatással zajlik. Addig is, amíg ez elkészül, a honvédség tisztítókonténereket telepít az érintett falvakba, városokba, mert ezeket működtetni olcsóbb, mint fuvarozni a vizet.

A berendezéseket már mindenütt fölállították, a hatósági engedély a működésre azonban tudomásunk szerint eddig csak Kiszomboron érkezett meg. Ide már nem kell jönniük a katonáknak, a többi helyre azonban igen – jegyzi meg a portál.

Krista-Parászka Ágnes, az Alföldvíz Zrt. PR-irodavezetője január 2-án úgy nyilatkozott: a konténeres vízszolgáltatás feltételei még nem teljesültek, és amíg ez a helyzet, a honvédség továbbra is gondoskodik az ellátásról.