• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Továbbra is fontos a maszkviselés

Lapszemle 2020.06.05 Forrás: InfoStart
Továbbra is fontos a maszkviselés

 Merkely Béla: Mindig viseljünk maszkot, ha olyan zárt térbe lépünk, ahol mások is vannak.

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegség terjedésének megállításában mindenkinek meghatározó szerepe van, felelős magatartással, odafigyeléssel, a korlátozó intézkedések és a higiénés szabályok betartásával mindannyian tehetünk a pandémia megfékezéséért. Ennek egyik eszköze a maszk viselése, amely egy olyan megelőző intézkedés, ami korlátozhatja e betegség terjedését is. Jelenleg a tömegközlekedés járatain és a zárt üzletekben kötelező a használata - hangzott el az Inforádióban.

A maszk használatot elő kell írni minden olyan esetben, amikor zárt térbe lépünk és ott emberek vannak" – hangsúlyozta Merkely Béla, a Semmelweiss Egytem rektora, egyetemi tanár, hozzátéve: a szabadban ha nagy távolságok vannak és nincsenek körülöttünk csoportosuló emberek, akkor "el tud tekinteni" a maszkviseléstől.

A hétköznapokra két-háromrétegű textilmaszk viselését ajánlja a lakosságnak, ez legalább olyan jó, mintha sebészeti maszkot hordanának.

„Ha már többet találkozunk emberekkel, mint az elmúlt egy hónapban, akkor ezt kompenzáljuk maszk hordással. Ezzel lecsökkentjük a vírus reprodukciós arányát olyan szintre, amivel nem fog nőni a betegek száma jelentős mértékben, így van rá esély, hogy a nyarat békében töltsük. […] Azt még nem tudni, ősszel mi lesz, de aki időt nyer, az életet nyer! Egyrészt sokkal többet fogunk tudni a vírusról, lehet, hogy lesz oltóanyagunk, vakcinánk, gyógyszerünk. Az is lehet, hogy a vírus leszokik az emberről és eltűnik, volt már rá példa, de hibát követünk el, ha lebecsüljük a vírus veszélyeit.

Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a maszkviselés a kreativitásnak is teret adott, sokmindenből készíthető már orrot-szájat védő maszk. Ezekről készült fotókat várnak a játékban is, még pár órán át:

Azért, hogy növelje a maszkviselési fegyelmet, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság az Egészségügyi Menedzserképző Központtal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Családbarát Magyarországgal és a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületével közösen kampányt indított, melyben várják a fényképeket kreatív, egyedi, vagy akár vicces házilag készült maszkokról és a legjobb megoldásokat díjazzák is, a főnyeremény egy családi hétvége. A játék 2020. június 5. 15 óráig tart - tudnivalók itt.

Legolvasottabb cikkeink