• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Továbbra is fontos a maszkviselés

Lapszemle 2020.06.05 Forrás: InfoStart
Továbbra is fontos a maszkviselés

 Merkely Béla: Mindig viseljünk maszkot, ha olyan zárt térbe lépünk, ahol mások is vannak.

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegség terjedésének megállításában mindenkinek meghatározó szerepe van, felelős magatartással, odafigyeléssel, a korlátozó intézkedések és a higiénés szabályok betartásával mindannyian tehetünk a pandémia megfékezéséért. Ennek egyik eszköze a maszk viselése, amely egy olyan megelőző intézkedés, ami korlátozhatja e betegség terjedését is. Jelenleg a tömegközlekedés járatain és a zárt üzletekben kötelező a használata - hangzott el az Inforádióban.

A maszk használatot elő kell írni minden olyan esetben, amikor zárt térbe lépünk és ott emberek vannak" – hangsúlyozta Merkely Béla, a Semmelweiss Egytem rektora, egyetemi tanár, hozzátéve: a szabadban ha nagy távolságok vannak és nincsenek körülöttünk csoportosuló emberek, akkor "el tud tekinteni" a maszkviseléstől.

A hétköznapokra két-háromrétegű textilmaszk viselését ajánlja a lakosságnak, ez legalább olyan jó, mintha sebészeti maszkot hordanának.

„Ha már többet találkozunk emberekkel, mint az elmúlt egy hónapban, akkor ezt kompenzáljuk maszk hordással. Ezzel lecsökkentjük a vírus reprodukciós arányát olyan szintre, amivel nem fog nőni a betegek száma jelentős mértékben, így van rá esély, hogy a nyarat békében töltsük. […] Azt még nem tudni, ősszel mi lesz, de aki időt nyer, az életet nyer! Egyrészt sokkal többet fogunk tudni a vírusról, lehet, hogy lesz oltóanyagunk, vakcinánk, gyógyszerünk. Az is lehet, hogy a vírus leszokik az emberről és eltűnik, volt már rá példa, de hibát követünk el, ha lebecsüljük a vírus veszélyeit.

Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a maszkviselés a kreativitásnak is teret adott, sokmindenből készíthető már orrot-szájat védő maszk. Ezekről készült fotókat várnak a játékban is, még pár órán át:

Azért, hogy növelje a maszkviselési fegyelmet, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság az Egészségügyi Menedzserképző Központtal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Családbarát Magyarországgal és a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületével közösen kampányt indított, melyben várják a fényképeket kreatív, egyedi, vagy akár vicces házilag készült maszkokról és a legjobb megoldásokat díjazzák is, a főnyeremény egy családi hétvége. A játék 2020. június 5. 15 óráig tart - tudnivalók itt.

Legolvasottabb cikkeink