• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Továbbra is problémás az orvosválasztás a szülészeten

Lapszemle 2021.08.16 Forrás: atv.hu - Hetek
Továbbra is problémás az orvosválasztás a szülészeten

A Magyar Orvosi Kamara már korábban is javasolt egy jogilag védhető szerződéses megoldást a kismama, az orvos és a kórház között.

A várandós kismamák kétharmada szeretne választott orvost vagy szülésznőt, ugyanakkor az idén bevezetett hálapénztilalom folytán az egész ellátórendszerben ellehetetlenült a szabad orvos­választás joga. A kormány tavaly november óta ígéri a kérdés rendezését - idézte a Hetek cikkét az atv.hu.

Jelenlegi állás szerint egy szülészorvos végezhet terhesgondozást, illetve utógondozást privát ellátás keretében, de magánbetege szülését nem kísérheti az állami kórházban, legfeljebb térítésmentesen, ha épp akkor van beosztva. Ha a kismama nem akar magánkórházba menni egy fogadott orvos miatt, akkor elvileg a területileg illetékes kórházba mehet szülni, s ott szabadon választhat azok közül az orvosok közül, akik aznap be vannak osztva. Ha más kórházba akar menni, amennyiben nem előrehaladott a szülés és nincs szabad kapacitás, akkor a kórház akár tovább is küldheti a kismamát a területileg illetékes intézménybe. A lap szerint ez ritkán bár, de előfordul.

„Amíg létezik 85 százalékos gátmetszés arányú intézmény és ameddig 23-57 százalékos a császármetszés frekvencia a különböző kórházakban az elvárt 10-15 százalék helyett, és semmilyen hatékony kényszerítő törekvés nincs az ellátás egységesítésére, addig méltatlan a nőktől várni, hogy a megfelelő színvonalú ellátásról lemondva hajlandóak legyenek pusztán a lakóhelyük által meghatározott ellátásban szülni” – fogalmazott nemrég a Másállapot a szülészetben Facebook-csoport, a korszerű szakmai protokollt és szakfelügyeletet is hiányolva.

A Magyar Orvosi Kamara már korábban is javasolt egy jogilag védhető szerződéses megoldást a kismama, az orvos és a kórház között, melyben a kismama tulajdonképpen a szülész rendelkezésre állását, „behívhatóságát” fizetné meg, s a szerződés neki magának is jelenthetne némi garanciát. A veszprémi kórházban már korábban kipróbált modell egyelőre megrekedt a javaslat szintjén, jelenleg egy-két helyen működik csak, például a Semmelweis Egyetem szülészetén. További részletek a Hetek hetilap legfrissebb számában, illetve előfizetéssel a lap portálján.

Legolvasottabb cikkeink