• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Trükkös béremelés, avagy játék a számokkal

Lapszemle 2019.06.16 Forrás: MedicalOnline
Trükkös béremelés, avagy játék a számokkal

Bázisévről eddig senki nem beszélt, az államtitkári számításból azonban minden kiderül.

A szakpolitika által kommunikált 72 százalék helyett csupán 58,5 százalékkal emelkedik a szakdolgozói fizetés 2022-re. Az emelések kiindulópontja ugyanis mindig a 2018. évi januári bér, írja a Medicalonline

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere tavaly november végén jelentette be, hogy a következő négy évben négy lépcsőben emelik az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők fizetését, ami 2022-re 72 százalékos emelést jelent.

A szakpolitika sokáig kitartott amellett, hogy a négylépcsős béremelés során ebben az évben 8, jövő januárban 14, novemberben 20 százalékos, majd 2022-ben további 30 százalékos béremelésben részesülnek az egészségügyiek.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szombaton ismét bejelentette, hogy július 1-jével emelik a fizetéseket, ezúttal példát is hozott. Az MTI tudósítása szerint az államtitkár elmondta, hogy egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-s végzettségű, E7-es fizetési osztályba sorolt ápoló átlagkeresete a mostani 334 550 forintról júliustól 361 314 forintra emelkedik, 2022 januárjától pedig 575 539 forintra.

Egy egyszerű szorzás nyomán azonban gyorsan kiderül, hogy a 8+14+20+30, valójában nem 72, csupán 58,5.

Ha évről évre a miniszter és az államtitkár által beharangozott százalékokkal emelnék az évente gyarapodó szakdolgozói béreket, akkor 2022-ben egy – az államtitkári példában szereplő – 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, OKJ-s végzettségű, E7 fizetési osztályba sorolt szakdolgozónak 2022 januárjától 642 560 forintot kellene kapnia.

És hogy hol van akkor a „turpisság”? A szakpolitikusok arról nem szóltak – és ezt a béremelésről szóló, tavaly decemberben megjelent kormányhatározat sem tartalmazza –, csupán a háttéranyagokban szerepel, hogy bázisévet jelöltek ki a béremelésekhez: 2018. január 1-jét. Ez azt jelenti, hogy a szakdolgozóknak nem az előző évben megemelt bérük lesz több, hanem a 2018. január 1-jei fizetésük 8, 14, 20 és 30 százalékával kapnak majd többet évről évre.

A béremelés trükkös kommunikációja egyébként még akár egy évig kitarthat. Bár talán a 2020-ban esedékes, 14 helyett 13 százalékos béremelés miatt kevesen morgolódnak majd, azonban amikor a 20 százalékkal több fizetésre számító ápolónők bankszámla egyenlege csak 16,5 százalékkal mutat többet, akkor felrobbanhat a bomba a fizetési listák miatt.

Legolvasottabb cikkeink