• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tudatos életmódváltással a testi-lelki harmóniáért

Lapszemle 2022.03.11 Forrás: növekedés.hu
Tudatos életmódváltással a testi-lelki harmóniáért

A home ofifce a munkahelyi stressz esetleges csökkenésével visszaszoríthatta a különböző káros késztetéseket, vagy éppen a szorongást erősítette fel.

A globális világjárványt követő időszakban ma az egyik legaktuálisabb téma a mentális egészségmegőrzés. A pandémia szinte mindent megváltozatott körülöttünk az elmúlt időszakban és ezt csak tetézi a korábban megjelent és már hosszú ideje tartó klímaválság miatti aggodalom is. Ezek így, együttesen hatalmas mentális terhet jelentenek mindannyiunk számára. Egyúttal azonban – mint az a különböző válságok esetében általában lenni szokott – a változás és a változtatás lehetőségét is magukkal hozták, hiszen ráirányították a figyelmet az egyéni, a társadalmi és a környezeti ártalomcsökkentés fontosságára. Dr. Petke Zsolt addiktológust a növekedés.hu kérdezte arról, mit tehetünk mentális egészségünk megőrzéséért.

Dr. Petke Zsolt addiktológus szerint bár sokan a mai napig otthonról dolgoznak, így az eddigi feladatokat nyugodtabb környezetben tudták és tudják jelenleg is ellátni, ami – a munkahelyi stressz esetleges csökkenésével – visszaszoríthatta a különböző káros késztetéseket, sokaknál azonban éppen a szorongást erősítette fel.

Egy stresszesebb időszak ugyanis mindig nagyobb kísértést jelenthet az ártalmas szenvedélyek iránt (például, hogy valaki rászokjon a dohányzásra vagy a mértéktelen kávé- és alkoholfogyasztásra, esetleg az online tér rabjává váljon, vagy akár étel-, vásárlás-, illetve játékfüggőségbe meneküljön).

Az életünkre kiható korlátozások és a folyamatos bizonytalanságérzet miatt éppen ezért kedveltebbé válhatott minden olyan dolog, ami a szorongást csökkentéséhez járult hozzá ezekben az időkben.

Csakhogy nem szabadna megfeledkeznünk arról, hogy ezek a tévesen berögzült „stresszkezelési szokások” csupán ideig óráig tűnhetnek könnyebbséget jelentő megoldásnak, sőt, hatásuk súlyos következményekkel járhat hosszútávon mind az egyénre, mind a környezetére, a társas kapcsolataira nézve.

Vegyük csak például a fenti listából a dohányzás esetét: a cigarettában megtalálható nikotin egy olyan erős függőséget okozó anyag, ami a többi között olyan mellékhatásokkal járhat, mint a fejfájás, szédülés, de megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát is – hangsúlyozta a szakember.

Bár ma már tudjuk, hogy a dohányzás minden formája káros az egészségre, és hogy számos betegség kialakulásáért felel, még ennek ellenére is jelenleg több mint egy milliárdan dohányoznak világszerte, Magyarországon pedig 2 millióan gyújtanak rá rendszeresen. Továbbiak a témáról a cikkben

Legolvasottabb cikkeink