• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Tüdőgyógyászok tiltólistája

Lapszemle 2021.04.07 Forrás: Index
Tüdőgyógyászok tiltólistája

A kifújt cigarettafüst akár 3-4 méter távolságra elszáll, és ha a dohányzó fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti.

Miközben a koronavírus-világjárvány idején minden felelős egészségügyi szakember a maszkviselés fontosságát hangsúlyozza, és a legutóbb bevezetett szigorításokkal alig van már kivétel e kötelezettség alól, a dohányosoknak mégis mintha felmentésük lenne: nyakra vagy homlokra tolt maszkkal fújják a füstöt a járókelőkre a közterületeken. Két tüdőgyógyász nyilatkozott a jelenségről az Indexnek, de akadt más mondanivalójuk is.

Sportolás maszk nélkül: semmit sem ér a másfél méteres távolság

Egy fertőző sportoló nagyobb távolságra szórja szét a vírust, akár 5-10 méterre is. Dr. Fényes Márta véleményét már megírtuk egy korábbi cikkünkben, amelyben a doktornő a sportoláskor szükséges maszkviselés mellett érvelt, mondván, hogy forszírozott légzéssel, maszk nélkül akár 5–10 méter távolságra is eljuthat a kifújt levegő és vele mindaz, ami abban van, vagyis adott esetben a Covid–19-vírus.

A tüdőgyógyász arra is figyelmeztetett, hogy sajnos van ennél mindennaposabb rizikófaktor, hiszen az utcán dohányzó emberek is veszélyeztetik a környezetükben élőket, mivel az általuk kifújt cigarettafüst akár 3-4 méter távolságra elszáll, és ha a dohányzó fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti. A doktornő megfigyelését bárki alátámaszthatja, aki a nagyvárosokban jár-kel, és nap mint nap találkozik az irodaházak előtt, a villamos- és buszmegállók környékén, illetve a vegyesboltok előtt gondtalanul cigarettázókkal.

Egy másik tüdőgyógyász, dr. Várdi Katalin, az InspiroMed légzésközpont főorvosa is megosztotta erről a gondolatait és a személyes tapasztalatait az Indexszel. A doktornő úgy látja, hogy az embereknek a több mint egy éve tartó vírushelyzetben mostanra elfogyott a türelmük, lazítottak a fegyelmen, de a lehető legrosszabb időzítéssel, a járvány legsúlyosabb időszakában. pedig a főorvos szerint most kellene igazán bezárkóznunk.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink