• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tüdőrákosoknak adhat sokkal több esélyt egy új magyar módszer

Lapszemle 2022.10.12 Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Tüdőrákosoknak adhat sokkal több esélyt egy új magyar módszer

Kiderítik az adott betegnél melyik kemoterápiás szer a leghatékonyabb, így akár 50 százalék feletti gyógyulási esély is elérhető.

A Neumann Labs szakemberei kitesztelik, hogy az adott beteg daganatánál melyik kemoterápiás szer a leghatékonyabb, így akár 50 százalék feletti gyógyulási esély is elérhető - írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Korunk egyik legrettegettebb betegsége a rák, talán ezért is gyorsultak fel világszerte az onkológiai kutatások, hiszen e betegek kezelése szüntelen versenyfutás az idővel. Az időnyerés egyik fontos tényezője, hogy mielőbb megkaphassák a számukra leghatékonyabb gyógyszert. Ezen a téren ismét egy nagyjelentőségű magyar újításról számolhatunk be: a Neumann Labs egy olyan tesztet fejlesztett ki, amely segít abban, hogy a tüdőrákos betegek azonnal a megfelelő kezelést kaphassák meg. Erről beszélgettünk Nyíri Miklóssal, a Neumann Labs ügyvezető igazgatójával.

Melyek voltak Neumann Labs eredeti célkitűzései és a legfőbb eredményei?

– Maga a cég 2014-ben alakult, de számos korábbi fejlesztés know-how-ját is hasznosítja. Az eredeti cél a humánpapilloma vírus kimutatását célzó tesztek kidolgozása volt. Az elmúlt 20 évben a magyarországi nőgyógyászok által használt HPV-tesztek döntő többségét az én kollégáim fejlesztették ki. Nagyon komoly eredményünk volt pár évvel ezelőtt, amikor 6000 magyar nő megvizsgálásával tudtuk bizonyítani, hogy ez a HPV-teszt, kiegészítve a saját biomarker-tesztünkkel rendkívül hatékonyan találja meg a méhnyakrákot és az azt megelőző szövettani elváltozásokat. A következő nagy teljesítményünk a covidhoz kötődik: egy covid PCR-labort is működtettünk, részben azért, mert a HPV- és a SARS-COV2 víruskimutatás nem áll messze egymástól. Valószínűleg mi találtuk meg a világon először egy kettős omicron-influenza fertőzés jelenlétét.

Most egy vadonatúj szolgáltatást indítanak el az onkológia területén a LiA-teszttel.

– A tüdőrák gyógyítására rendelkezésre álló számos kemoterápiás hatóanyag közül azt próbáljuk kiszűrni, hogy egy-egy beteg tumorjára melyik lesz a leghatásosabb. Ehhez élő szövetanyagra van szükségünk a beteg daganatából egy műtét után vagy egy biopszia-mintavétellel. Ezeket a sejteket szántszándékkal életben tartjuk a laboratóriumunkban, alakítunk belőle sok tucatnyi, gombostű hegynyi 3D-s gömböt, majd különböző citosztatikumokkal kezeljük őket, és 2-3 nap után lemérjük, hogy melyik szer mennyire tudott hatni a tumorsejtekre. Az erről készült jelentést küldjük el az orvosnak, aki ezt figyelembe tudja venni a terápiás döntés során.

– Az orvoslásban úgy tűnik, egyre inkább teret nyer a személyre szabott terápia.

– Ha a hagyományos szaknyelven leírunk két tüdőrákos esetet, akkor ezek teljesen azonosnak tűnhetnek. De a modern diagnosztikai eszközökkel egészen döbbenetes különbségek láthatunk közöttük, legyen szó különböző fehérjék jelenlétéről, genetikai mutációs hibákról, vagy egyéb új aspektusról, amelyeket csak a molekuláris biológia eszközeivel lehet az elmúlt 10-20 évben kimutatni. Nagyon nagy a pontossága ezeknek: egy-egy mutációs hibára fejlesztenek konkrétan teszteket és gyógyszereket. A betegek aszerint kapják a gyógyszert, hogy milyen mutáció áll fenn. Az általános 10-20%-os terápiás hatékonyságot a személyre szabott döntésekkel meg lehet duplázni, vagy akár triplázni is.

A mi módszerünkkel is hasonlóan tudjuk növelni a kemoterápia hatékonyságát – nyilván egyéb tényezők függvényében. Ha a beteg még alapvetően jó fizikai állapotban van, 50% feletti gyógyulási esélyt lehet elérni, ami tüdőrák esetének nagyon komoly arány.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink