Vége az ünneplésnek, de maradt egy csomó tojás? Így készítsük, hogy egészségesek maradjunk.
Húsvétkor nem sokat gondolkodunk azon, hogy főtt tojás kerüljön-e az asztalra, hiszen ez a hagyomány. Pedig az elkészítés módja nagyban befolyásolja a tojás tápanyagtartalmát. Az egyéni ízlésen túl érdemes elgondolkodni azon is, mit mondanak a táplálkozástudomány szakértői - segít eligazodni a hvg.hu.
A testépítők, súlyemelők körében szokás, hogy tucatjával eszik a nyers tojást, hogy izomnövekedést érjenek el. A belga Leuven Egyetem tudósai szerint pedig akkor nyerjük a legtöbb fehérjét, ha a tojást megfőzzük, és nem nyersen fogyasztjuk. Azt állítják, a tojásban lévő proteineket a bélrendszer kilencven százalékban tudja feldolgozni, ha fogyasztás előtt felforrósítottuk. Nyersen viszont csak a felét. Az izomra dolgozók sikere tehát kérdéses, sőt el kellene gondolkodni azon is, vajon hogyan hat az erősportot űzők koleszterin szintjére ez a szokatlanul nagy tojásfogyasztás.
De vajon milyen hatással van a szervezet fehérjefelhasználására, hogy a tojást forró vízben vagy serpenyőben készítjük el? Ez szerencsére mindegy, a lényeg a felforrósítás. De nem mindegy mennyi ideig éri hő a tojást, mert megzöldülhet. További részletek a teljes cikkben