• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Túl kevés egynapos műtétet végeznek

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Nyolcmilliárd forinttal ösztönzik a kórházakat.

Gyorsabban gyógyulnak a betegek, a kórházaknak pedig kevesebbe kerül az ellátásuk, ha egynapos sebészeti ellátásban operálják meg, akit csak lehet. Magyarországon mégis a lehetségesnél és a szükségesnél lassabban terjed ez a forma, ezért a szaktárca most egy nyolcmilliárd forintos uniós támogatással igyekszik ösztönözni az intézményeket – írj a magyaridok.hu.

Egyedülálló műtétet végeztek a közelmúltban Magyarországon: a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai és kézsebészeti klinikáján egynapos ellátásban ültettek be csípőprotézist egy betegnek. Az aznapi vagy másnapi hazabocsátás lehetőségét megteremtő csípőprotézis-beültetéseknek évtizedes hagyományuk van az Egyesült Államokban és nyugat-európai országokban, Magyarországon ennek mostanra sikerült megteremteni a szakmai és a technikai feltételeit. A páciensek ebben az esetben a korábbi egy-két hét helyett mindössze egy-két napot töltenek kórházban, és rehabilitációjuk is három-négy hétre rövidül az eddigi három-négy hónapról. A beteg számára az operáció kisebb megterheléssel jár, akár egy hónap múlva munkába állhat, a kórház pedig pénzt takaríthat meg.

Ezek az előnyök természetesen minden úgynevezett egynapos beavatkozásra igazak, ahogyan az is, ami az említettekhez hasonlóan fontos: a rövidebb kórházi tartózkodás csökkenti a veszélyes fertőzések kockázatát. Érthető, hogy az ambulánsan végzett műtétek aránya világszerte növekvő tendenciát mutat. Dániában például az összes sebészeti beavatkozásnak 74, az USA-ban 71, százalékát végzik így, ugyanakkor Magyarországon ez az arány megállt úgy 15-18 százaléknál. A szaktárcánál ezért úgy döntöttek, hogy a kórházi ellátás tehermentesítése érdekében 8 milliárd forint eszköz- és infrastruktúra-fejlesztési támogatást nyújtanak azoknak az intézményeknek, amelyek az eddiginél több egynapos beavatkozást végeznének.

Szakértők szerint az is fellendítené a területet, ha nemcsak kórházakban, hanem önálló járóbeteg-tevékenységként is végezhetnék ezt a tevékenységet, illetve ha bővítenék az ilyen módon végezhető beavatkozások körét. Egy, a  lapnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő szakértő szerint azonban a magyarországi ellátás alakulására minden bizonnyal hatással van a paraszolvencia is, mert a páciensek ez esetben nem érzik annyira a beavatkozások súlyát, ami a hálapénz nagyságában is megmutatkozik.

Magyarországon a jogszabályok 1993 óta biztosítanak lehetőséget a legfeljebb egyéjszakás bent fekvéses sebészeti ellátásra. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár statisztikái szerint 2008 és 2015 között csaknem 238 ezer egynapos beavatkozást végeztek a kórházak, de összesen 382 ezer olyan műtétet hajtottak végre, amelyikhez nem kellett volna napokra befektetni a betegeket. A legjellemzőbb a nőgyógyászati, a plasztikai sebészeti, valamint a szürkehályog-, a szemhéj-, a sérv- és egyes urológiai operációknál, hogy még aznap hazamehet a beteg.