• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Túlélők összekapaszkodása a rák ellen

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Magyarországon botrányos állapotú az egészségtudatosság és a betegségmegelőzés, a gyógyítás sincs a helyzet magaslatán.

Ezt fejtette ki Pécsi Balázs onkológus pénteken Kaposváron tartott előadásán. A Kaposi Mór Oktató Kórház egykori, heves vitával kísért és munkaügyi perbe torkolló körülmények között eltávolított főorvosát a Viktória klub hívta meg a Rák világnapja alkalmából szervezett előadásra. Pécsi Balázs, aki jelenleg a szigetvári kórházban dolgozik, a betegek által kedvelt szókimondással és a betegségtípussal nehezen, de mégis összeegyeztethető humorral beszélt. A munkaügyi perét jogerősen megnyerte, mondta az orvos kérdésünkre, és hozzátette: Kaposváron nem találta volna a helyét hosszú távon – olvasható a sonline.hu portálján.

Az onkológus szerint az egészségügyi szűrések eredményessége általában lehangoló hazánkban, mert a lakosság széles körében minimális a hajlandóság a közreműködésre. Márpedig a szűrés csak nagy számú résztvevő esetén tud látványos sikert hozni. A rendszerszerű emlőrákszűrésre szerinte kevesen mennek el, a méhnyakrák-szűrésre még kevesebben, míg a kampányjellegű tüdővizsgálatok megjelenési aránya még lehangolóbb. Ezt egyébként, jegyezte meg igazat adva egy kaposvári radiológusnak, nem röntgennel, hanem CT-képalkotással lehetne szűrni, de erre nincs darabonkénti 15 ezer forintja az államnak. A végbélrákot alkalmatlan technológiával, emiatt fölösleges és kellemetlen vizsgálatokkal próbálják tetten érni, a szájüregi daganatoknak a lakosság tömegeit érintő észlelésére pedig még ennyi esély sincs.

Pécsi Balázs érzékeltette: a nemzetiössztermék-arányos egészségügyi költés elégtelen hazánkban. Az 1125 milliárdos kassza a GDP 4,8%-át teszi ki, míg az uniós átlag – jellemzően erősebb gazdaságokkal – kedvezőbb, 7,4%-os. A megelőzésre mindössze 45 milliárd jut, ami a teljes kasszának csupán 4%-a, és ez is nagyrészt papíripar csődjének megelőzésére megy el, jelezte a hatékonyság szintjét. A honvédelem 360 milliárdját és az egyházügy 65 milliárdját tette még mérlegre az előadás a „mi mennyit ér?" kérdést nyitva hagyva. A közelmúlt egészségpolitikai intézkedéseit elemezve Pécsi Balázs kiemelte: a csipszadó a vonatkozó sós és édes termékek forgalmát 25-30 %-kal lecsökkentette ugyan, de a só- és cukorfogyasztás nem csökkent: megesszük mással ezeket.

Nincs könnyű út az onkológiában – mutatott rá Pécsi Balázs, a teremben lévő hallgatóságnak, akik között 10-20 éves „túlélők" is voltak. A daganatos megbetegedések őszinte és érthető tájékoztatással, a sikerbe vetett reális mennyiségű hittel jó eséllyel kézben tarthatók – emelte ki az előadó, aki a csodakészítményekkel hívogató csodadoktorokról óva intett. Pécsi Balázs a természetes alapanyagú, a kiegészítő kezeléssel javulást ígérő szerek forgalmazóit nevezte csupán tisztességesnek. Tele lehetne a börtön csodadoktorokkal, mondta Pécsi Balázs, ha a csalás és más Btk-paragrafusok rendelkezéseit alkalmaznák.

Mint azt a főorvos kiemelte, a gátakat abban látja, hogy nehezíti a dolgukat az egészségüggyel szembeni bizalomhiány, az orvosok hiányos betegtájékoztatása, a kemofóbia, a félretájékoztatás, és a kimerült vagy hiányos aktív onkológiai ellátási háttér. Stressz-feldolgozási képesség, mozgás, zöldség-gyümölcs korlátlan mennyiségben és hús mértékkel, valamint lelki nyugalom, hiszen egyszer élünk: ezeket a szempontokat ajánlotta a megjelentek figyelmébe Pécsi Balázs, aki szerint mindezekre tízmillió magyarnak kellene figyelnie.