• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Túlesett a hatórás amerikai műtéten a gyulai lány

Lapszemle Forrás: beol.hu

A fiatal gyulai lány már a nagyon fontos rehabilitációs foglalkozásokon is részt vesz.

Túlesett a hatórás idegsebészeti műtéten Saint Louis-ban Mezei Márta. A beavatkozás lehetővé teszi számára, hogy a mindennapjait könnyebben élhesse. Ahogy arról már beszámoltunk, Mezei Márta hat és fél hónapra, koraszülötten jött a világra, majd oxigénhiány lépett fel nála, melynek következtében mozgásszervi betegség nehezíti életét. Korábban már több műtétet végeztek rajta, és jó néhány kezelésen vett részt, hogy állapota javulhasson. Az amerikai beavatkozás nélkül viszont tovább koptak volna az ízületei, így egy nagyon lényeges megelőző beavatkozást hajtottak végre az Egyesült Államokban. Ínszalagjai feszesek, a lába az átlagosnál nagyobb terhelésnek volt kitéve. Az emiatt kialakuló esetleges romlásnak vették elejét a műtéttel – olvasható a Békés Megyei Hírlap – online oldalán.

Még két hét, és letelik a műtét utáni rehabilitáció itt kint, aztán bízom benne hogy szerencsésen hazaérkezünk, és folytathatom otthon azt a gyógyulási folyamatot, ami a műtéttel kezdődött — értékelte röviden az eddig történteket Mezei Márta. Mint mondta, nagyon sokat várt ettől a műtéttől, mivel születése óta mozgássérült, így nőtt fel. Az előző műtétek és a sok gyógytorna segített abban hogy önállóan mozogjak és a mindennapi életemet könnyebben éljem, de állapotom egy idő után romlani kezdett volna — tette hozzá Márta.

Azért döntöttem a műtét mellett, hogy ezt megelőzzem, és a már elért állapot javuljon. A Saint Louis-i beavatkozás jól sikerült, és bár még korai erről beszélni, de úgy érzem, megérte. A mozgásomban látványos, pozitív változások történtek, ez már az első napokban kiderült. A gyógytornászok mindent megtesznek, hogy a lehető legjobb fizikai állapotban engedjenek haza, de ha visszatérek Gyulára, azután is naponta kell gyógytornára mennem, hogy erősödjek, és a járásom még inkább javuljon, mert ez a kulcsa az egész folyamatnak – húzta alá a gyulai lány.

Felföldi Sándornak, az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnökének segítségével vettük fel a kapcsolatot Mártával. A szervezet közreműködésével kezdődött a közelmúltban, a műtét előtt gyűjtés a fiatal lány érdekében. A beavatkozás költségeit és az utókezelést ugyanis az Országos Egészségügyi Pénztár finanszírozza, azonban a kint tartózkodáshoz és az itthoni, akár hosszú hónapokig elhúzódó rehabilitációhoz szükséges forrást már nem biztosíthatja az OEP. Ezért is indult el a már említett gyűjtés az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület segítségével. Felföldi Sándor elmondta, az akció folytatódik, hiszen még további egymillió forintot szeretnének összegyűjteni, ami biztosíthatná Márta számára az eredményes itthoni rehabilitációt.