• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Túlhajszoltsággal küzdenek a védőnők

Lapszemle Forrás: heol.hu

A korszerű védőnői módszertan bevezetésével óriási adminisztrációs teher szakadt a védőnők nyakába.

Szeptembertől jócskán megnőtt a védőnők feladatainak száma az újonnan bevezetett ­Koragyermekkori program által kidolgozott, korszerű védőnői módszertannak köszönhetően. A szülőknek ezentúl gyakrabban kell hordaniuk kisgyermeküket szűrésekre, s óriási adminisztrációs teher szakadt a védőnők nyakába - írta a heol.hu.

– Az új módszertan bevezetése előremutató szakmai elgondolás, melynek a ­kezdeti, problémafeltáró szakaszában vagyunk – árulta el a lapnak Viziné Kovács ­Klára. A megyei vezető védőnő hozzátette, a programot eredetileg 2018 januárjától indították volna, ám korábbra hozták az indulást, így szeptember 1-jétől már a projektnek megfelelően kell dolgozniuk a védőnőknek.

– Fontos tudni, hogy megyénkben eleve huszonöt százalékkal kevesebb védőnő van, mint amennyire szükség lenne, tehát sokaknak helyettesíteniük is kell. Ha ehhez hozzávesszük, hogy óvodákban és iskolákban is látnak el szolgálatot, várandós gondozást, szűrővizsgálatokat végeznek, szervezik a védőoltások beadását, látogatják a családokat is, már komoly fe­ladatlista áll össze. S most nagyot nőttek az adminisztrációs kötelezettségeik is. Főleg amiatt­, mert még nem működik kellően az Egységes Védőnői Informatikai Rendszer (EVIR), amely megkönnyíthetné az adminisztrációt, így mindent papíron kell dokumentálnunk.

Pluszkötelességek a szülőknek is
A legfrissebb védőnőknek szóló ajánlás értelmében a kisgyermeket egy, kettő, ­három, négy, hat és kilenc hónapos korban kell mindenképpen védőnői szűrésre vinni. Ezt követően már egyévesen kell újra meglátogatni a ­kicsivel a szakembert, majd pedig a baba tizennyolc hónapos korban. A második évtől kezdve elég évente elvinni a gyermeket, hétévesen pedig már csak akkor kötelező a szűrés, ha a gyermek még nem jár iskolába. Kiegészítő szűrések is vannak, amelyek akkor szükségesek, ha a korábbi ellenőrzések során a védőnő valamilyen elváltozást tapasztalt, ezek a szűrések a gyermek tizenöt hónapos korában, valamint két és fél évesen zajlanak. Az új program újdonsága még a szülői kérdőív is, amely során a gyermek fejlődésével kapcsolatos kérdésekre kell választ adniuk a szülőknek, ezt minden szűrés alkalmával kötelező elvégezni.

Legolvasottabb cikkeink