• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tumultus, várakozás - a régi rendszer öröksége

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A rendszer régi és máig megoldatlan problémái erősen terhelik az átalakulást.

Volt olyan júliusi nap, amikor kétszáz gyerek jelent meg a Heim Pál Gyermekkórház fülészetén. Ez némi riadalmat keltett az orvosok és a várakozó szülők körében is. Csakhogy Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a fővárosi önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnöke szerint a jelenségnek nincs köze a struktúraátalakításhoz - írja a Népszabadság.

A rendszer régi és máig megoldatlan problémái erősen terhelik az átalakulást. A Heim Pál-beli tumultus másutt sem ritka, mert a fül-orr-gége ügyeletet a fővárosban egyelőre három – a Heim Pál, a Bethesda és a János – kórház látja el. Ezek feladata ügyeletben az idegen test eltávolítása, s ide beutaló sem kell. Viszont ezekre a rendelésekre alkalmanként négy-öt idegentest-eltávolítás is jut. A beavatkozás precíz és időigényes, ha kevés az orvos, gyorsan tele lesz a váró. Januártól az orr-fül-gége ügyletet átszervezik, a feladatból és a gyerekfülészeti kompetenciákból a felnőtteket ellátók is kapnak, ezáltal mérséklődhet a tumultus.

A lapnak egyes szakértők azt állították, hogy a panaszok – amelyek arról szólnak, hogy órákat várakoztatják a beteget, miközben görcsöl, vagy rosszul van – nincsenek összefüggésben, nem következményei az átalakításnak. Sőt a júliusi változás néhány ponton javított is a rendszeren. Végre egyértelmű, hogy kit hová kell vinni.

A struktúraváltással összefüggő változásokat az Országos Mentőszolgálat is elemzi. A monitorozás folyamatos, ám – mint az a lap kérdésére küldött válaszukból kiderült – mérvadó, a helyzetet reálisan értékelő információkat legalább háromhavi adatok összegzésével lehet nyerni. Azokon a helyeken, ahol az aktív ellátás megszűnt, a mentőknek több kilométert kell menniük akkor is, ha ugyanannyi beteget szállítanak, mint korábban. A többlet jelentős szórást mutat, általában 7–20 százalékkal mennek többet a mentők, mint korábban. De vannak olyan mentőállomások, ahol kevesebb lett a feladat és a kilométerteljesítmény is.