• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tüntettek a sürgősségin meghalt kamasz miatt Szatmárnémetiben

Lapszemle 2023.01.27 Forrás: Telex
Tüntettek a sürgősségin meghalt kamasz miatt Szatmárnémetiben

A lány haláláról szóló beszámolók nyomán nagyon sokan kezdtek írni arról, hogy milyen bánásmódban volt részük a szatmári sürgősségin.

Körülbelül háromszáz tüntető gyűlt össze csütörtök este a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztálya közelében, miután egy 15 éves lány a napokban elhunyt. A feldühödött tömeghez, közel egy óra elteltével, mindössze a kórház szóvivőjét küldték ki, írja a Telex

a kamasz légzési problémákra panaszkodott, de a saját lábán ment be a sürgősségire, viszont az állapota gyorsan romlott, és kb. egy órán belül elhunyt, hiába próbálták újraéleszteni.

A sokkoló esetet követően a közösségi felületeken szerveződött a tiltakozási akció. A lány haláláról szóló beszámolók nyomán ugyanis nagyon sokan kezdtek írni arról, hogy milyen bánásmódban volt részük a szatmári sürgősségin. Különösen sok kifogás jelent meg Raul Pop orvos viselkedésével kapcsolatban. Miután az elhunyt lány, Ștefania szülei egy helyi tévéműsorában arról beszéltek, hogy az orvos megalázta a kamaszt – egyebek mellett azt mondta neki, hogy kövér és hisztis – , sokan számoltak be arról, hogy más páciensekkel is durván bánt. Emiatt a tüntetők dühe is elsősorban Pop felé irányult.

A hatra meghirdetett tiltakozó akció résztvevői egy közeli sétányon gyülekeztek, ahol gyertyákat gyújtottak Ștefania fotója előtt, és arra vártak, hogy valaki a kórház vezetői közül szóba álljon velük. Viszont nem jött ki senki, ezért egyre dühösebbek lettek, és kezdték kiabálni, hogy „igazságot akarunk”, „magyarázatot akarunk”, „gyilkosok”, „gyere ki, te féreg”. Majd közvetlenül a sürgősségi bejáratához nyomultak, ahol már rendőrök őrködtek. Majdnem egy óra telt el így, míg végül megjelent a kórház szóvivője, aki próbálta csillapítani a kedélyeket. Nem sok sikerrel.

A bekiabálások miatt alig lehetett hallani, mit mond, ezért végül félrevonult, ahol a rendőrök felügyelete mellett a sajtónak nyilatkozott. Lényegében elismételte azt, amit a kórház vezetősége a botrány kipattanása után egy közleményben leírt. Azaz hogy több vizsgálat indult az ügyben, és amíg ezek le nem zárulnak, addig nem tudnak semmilyen lépést tenni. Biztosította ugyanakkor az embereket, törekszenek arra, hogy minőségi szolgáltatásokat nyújtsanak. Ez viszont nehéz, mert hiába szeretnének, nem találnak elég szakképzett jelentkezőt ahhoz, hogy az ellátás zavartalan legyen. Hozzátette: óriási pszichikai nyomás alatt dolgoznak a sürgősségin, különösen amióta a népharaggal is szembe kell nézzenek.

További részletek a Telex cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink