• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Úgy szaporodnak a tesztek, mint gomba a tavaszi eső után

Lapszemle 2020.05.18 Forrás: inforadio.hu
Úgy szaporodnak a tesztek, mint gomba a tavaszi eső után

Nem gyorsteszt kellene, hanem tisztességesen megfizetett laboratórium, amely jó minőségben, nagy mennyiségben tud a vizsgálatokat elvégezni.

Az MTA Doktori Tanácsának elnöke, Kovács L. Gábor az InfoRádióban több dolgot is tisztázott a koronavírustesztekkel kapcsolatban. A világon folyó koronavírus-ellenszer kutatás egyelőre rengeteg szálon fut, ám például a koronavírustesztek területén már tisztulni látszik a kép – adott helyzetértékelést az InfoRádió Szigma című magazinműsorában Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpont alapító elnöke, az MTA Doktori Tanácsának elnöke, aki leszögezte, úgy szaporodnak a különböző tesztek, mint gomba a tavaszi eső után.

"Óriási a társadalmi nyomás is a kormányokon, hogy szerezzenek be teszteket, ha maguk nem tudnak gyártani" – tette hozzá. A tesztek egyik garanciaeleme, hogy az Európai Unióban úgynevezett minőségtanúsított eszközök, termékek vannak, amelyekre ha ráütik a CE jelzést, az egyfajta garancia arra, hogy azok megfelelnek az unió normáinak.

"Természetesen egy közép-kínai kis kft. termékein nem lehet ilyen jelzést találni, ha igen, az még nagyobb baj" – jelezte.

Az ismeretlen termékkel együtt járó kísérőiratokkal ugyanakkor lehet baj, ugyanis azon nem a termék minőségéről van leírás, hanem csak maga a kísérőirat minőségéről tudni meg bővebbet. "Ha valamelyik cég tud venni egy jó kísérőirat-írót, akkor ellenőrizhetetlen dolgokat is odaírhat a termék mellé" – mutatott rá Kovács L. Gábor.

"Nagyon bonyolult a koronavírus tesztelése, nem minden emberben termelődnek ellenanyagok, tehát nem csak az a nehézség, hogy valaki a rossz minőségű termékét próbálhatja piacra juttatni" – folytatta a tudós.

Az első tapasztalatok Magyarországon sem voltak pozitívak, de aztán megjelentek a nagy vegyszergyártó cégek, akik – igaz, jóval drágábban – már a megfelelő minőséggel jelentkeztek, és ez nagy biztonságot ad.

"Nem gyorsteszt kellene, hanem tisztességesen megfizetett laboratórium, amely megbízható minőségben, óriási mennyiségben képes a megfelelő vizsgálatokat elvégezni" – tette hozzá Kovács L. Gábor.

Legolvasottabb cikkeink